Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
20. prosince 2022 15:06
Čas čtení 1:05

Milý Alberte, milá Billo – lidé píší supermarketům a žádají je o vánoční zázrak pro kuřata

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Milý Alberte, milá Billo – lidé píší supermarketům a žádají je o vánoční zázrak pro kuřata
Zdroj: OBRAZ – Obránci zvířat

Zapojit se do vánočního psaní dopisů bylo možné v adventním období na stánku Obránců zvířat v Praze, Brně a Ostravě. Lidé z ostatních koutů republiky stále ještě mohou svůj vánoční vzkaz obchodním řetězcům poslat.

Na sociálních sítích spolku OBRAZ – Obránci zvířat se v úterý objevilo nové video. V něm lidé píší dopisy se svým vánočním přáním. Adresátem jsou supermarkety, které trojice žádá o to, aby odstoupily od prodeje takzvaných rychlokuřat, jež vlivem přešlechtění trpí zdravotními problémy. Obránci zvířat dopisy shromažďují a mají v plánu je obchodním řetězcům ještě před Vánoci předat.

Supermarkety svalují zodpovědnost na zákazníky

„Za poměrně krátkou dobu se nám sešlo přes stovku ručně psaných dopisů, do toho stovky dalších lidí píšou svoje vánoční vzkazy supermarketům přes webové stránky. Zákazníci tím vysílají směrem k obchodním řetězcům jasný vzkaz, nepřejí si podporovat utrpení rychlokuřat, která kvůli přešlechtění často umírají hladem nebo žízní, protože nohy jejich přerostlá těla nedokážou unést k vodě a potravě,“ uvedl k dopisové akci vedoucí kampaně Rychlokuřata Radim Trojan z OBRAZu.

Podle Trojana jsou to právě supermarkety, které mají moc kuřatům tento vánoční zázrak splnit. Obránci zvířat se totiž sešli se zástupci chovatelů, kteří prý nebudou mít problém přejít na pomalu rostoucí plemena, pokud je obchodníci budou skutečně chtít.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

„Ti ale zodpovědnost svalují na zákazníky. Věřím, že jim vánoční dopisy konečně otevřou oči a uvědomí si, že odpovědnost za utrpení kuřat nesou oni,“ dodal Trojan.

Kampaň Rychlokuřata odstartovala letos v červenci zveřejněním autentických záběrů ze tří českých farem. Na záběrech bylo možné vidět přerostlá a polámaná kuřata, která stěží unesou vlastní nohy a jejichž kosti se pod náporem svalů lámou. Do kampaně se zapojila řada známých osobností.

Řada firem už se od prodeje rychlokuřat distancovala – např. Bageterie Boulevard, Subway, lokální supermarkety Trefa, Terno, Konzum Ústí nad Orlicí nebo třeba restaurace IKEA. Největší řetězce supermarketů se ale nepřidaly. Rychlokuřata stále najdeš v jejich nabídce. 

Domů
Sdílet
Diskuse