Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. prosince 2022 8:30
Čas čtení 6:18
Radim Šlechta

Sám doma na Vánoce? Svátky o samotě si můžeš i užít. Řekneme ti, jak na to

Sám doma na Vánoce? Svátky o samotě si můžeš i užít. Řekneme ti, jak na to
Zdroj: Midjourney/Alena Julie Novotná
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ VÁNOCE
Uložit Uložené

Samota o svátcích může přinášet negativní pocity, které po zbytek roku často nevnímáme. Přečti si o způsobech, jak být o samotě, ale bez pocitu osamělosti.

„Je mi smutno, strávím to s kamarády online, rodina mi Vánoce zhnusila,“ to je jen pár důvodů, proč se lidé rozhodují vyměnit setkání s více či méně blízkými lidmi za sólo posezení u ozdobeného stromku. Pro část z nich svátky bez lidí představují klid, jiní upadají do splínů, osamělosti a v některých případech i depresí. Proč jsou ale bujaré oslavy s ostatními lidmi podmínkou, abychom si mohli svátky náležitě užít?


Samota a s ní někdy spojená osamělost provázela několik posledních let téměř všechny na světě. Přišel první lockdown, po něm druhý a většina kontaktu, který jsme s okolním světem měli, se přesunula do okének v Zoomu, do FaceTimu nebo prostých zpráv. Část lidí ztratila motivaci vstávat ráno z postele a jediné, na čem nám začalo záležet, byla osobní pohoda.

„Goblin mode“ je slovem roku. Tento goblin si samotu užívá...
„Goblin mode“ je slovem roku. Tento goblin si samotu užívá... Zdroj: Midjourney/Alena Julie Novotná


Podobný stav nejlépe vystihují dvě slova, která se stala letošními slovy roku, a to permacrisis a goblin mode. První z nich značí permanentní krizi na více úrovních, ať už se bavíme o té klimatické, energetické, ekonomické, nebo společenské. Druhé slovní spojení popisuje, jak se v kontextu permakrize chováme. Jsme líní, uzavření, odmítáme nedosažitelné požadavky na ideální lidské chování nebo estetiky. Trochu jako škodolibí skřeti ve svých jeskyních.

Doporučeno
Bodyshaming k Vánocům. Nenosí ho Ježíšek, ale toxická dietní kultura Bodyshaming k Vánocům. Nenosí ho Ježíšek, ale toxická dietní kultura 22. prosince 2022 6:00

Je jedno, jestli jsme se do lenivého goblin módu dostali kvůli krizi, nebo v nás vlastně byl pořád. Samota naše životy prostupuje na denní bázi, ať už se nám to líbí, nebo ne. A většinu času nám vlastně ani nevadí. Ono pověstné kouzlo Vánoc v nás ale vzbudí pocit, že si svůj život o samotě neužíváme. 

Samota nemusí být špatná

Alespoň ne všichni. Samota může být pro mnoho lidí pozitivním stavem. Telefon nezvoní, nikdo neprudí, nikoho nemusíš vidět. Je to až skoro utopie. Psycholog Dalibor Špok vnímá samotu ve dvou kategoriích, jednu z nich pojmenovává jako zničující, druhou jako budující.


Pokud jsme izolovaní a osamocení, neznačí to mnoho dobrého. Podle Špoka nám chybí jakýsi „duševní substrát“ nebo „voda pro růst“. Špok vnímá vztahy jako klíčové pro budování kvalitní osobnosti, vlastností, motivace, myšlení i celého života. Bez kvalitních vztahů lze prosperovat jen těžko. Dobrý život se podle Špoka buduje udržováním dobrých kontaktů, které pomohou jak v pracovní, tak i v osobní prosperitě.

Je důležité vybudovat si vztah i sám*sama se sebou.
Je důležité vybudovat si vztah i sám*sama se sebou. Zdroj: Midjourney/Alena Julie Novotná


Na druhou stranu je ale samota dle jeho slov i potřebná. Špok ji popisuje jako časově ohraničené období, které trávíme sami se sebou bez nutnosti kontaktu s ostatními lidmi.


I vztah k sobě samým přece ovlivňuje kvalitu našeho života. „Kdo umí vztahy a umí je do hloubky, bude umět i samotu (v tom druhém pozitivním slova smyslu) do hloubky,“ popisuje Špok. Podle něj je důležité si uvědomit, že vztah k sobě samému je vlastně také druhem vztahu a žádný vztah se nesmí stát náhražkou našeho já. 

O Vánocích je sám každý čtvrtý dospělý

Podle série studií Timothyho Wilsona z University of Virginia je ale pro většinu lidí představa toho, že budou trávit čas sami se sebou, naprosto nemožná. Raději si vždycky najdou nějakou činnost, než aby museli strávit byť jen chvilku se svými vlastními myšlenkami.


„Ti z nás, kteří mají rádi čas na přemýšlení, pravděpodobně považují výsledky této studie za překvapivé – já určitě ano –, ale účastníci naší studie důsledně prokázali, že by raději měli něco na práci, než aby měli i poměrně krátkou dobu jen na své myšlenky,“ řekl Wilson k výsledkům studie.


Přestože je samota pro většinu lidí spíš nepříjemná než naopak, řada lidí bude trávit letošní svátky bez přítomnosti jiných lidí. Ve Velké Británii se podle serveru Independent jedná přibližně o každého čtvrtého dospělého člověka. V České republice bylo v roce 2019 na svátky samotných přibližně milion lidí, podobná čísla mělo Česko i v roce 2010. Je normální, že některým tento stav vyhovuje a jiné tíží.


Vnímání samoty se lišilo i mezi čtenáři a čtenářkami v našem malém redakčním průzkumu. Z těch, kteří odpověděli, že svátky tráví o samotě, to vzbuzovalo negativní pocity u 60 % zúčastněných, 40 % z nich mluvilo o pozitivních pocitech a zbývajících 10 % vnímalo samotu neutrálně.


Proč je nám o svátcích smutno?

Je přirozené, že se během svátků vyplaví nepříjemné pocity. Podle Anxiety Disorders Association of Victoria je může probouzet komercionalizace celého období v kombinaci s tlakem na nákup „co nejlepších dárků“ a na to, že bychom měli svátky trávit těmi „ideálními“ společenskými aktivitami. Osamělost, splín a depresi může spouštět i fakt, že se rok chýlí ke konci a my jej chceme sumarizovat. Pokud nás trápí pocity osamění, může nám taková rekapitulace přitížit.

Tlak na výkon té „správné“ zábavy v nás může spouštět negativní pocity.
Tlak na výkon té „správné“ zábavy v nás může spouštět negativní pocity. Zdroj: Midjourney/Alena Julie Novotná
Je ti smutno nebo máš i deprese? Obrať se úplně kdykoliv (ve dne nebo v noci) na Linku bezpečí na čísle 116 111. Jestli si raději píšeš, můžeš vyzkoušet i chat denně v rozmezí 9–13 h a 15–19 h. Pokud mají zrovna obsazeno, poskytují pomoc někomu jinému, určitě tedy zkus zavolat po chvíli znovu a opakovaně.

Jestli jsi už dospělý*á, trápí tě negativní myšlenky a nevidíš východisko, zavolej na Linku první psychické pomoci 116 123.


Co si počít v příliš hlučné samotě?

Jestli patříš k lidem, kteří si čas bez ostatních osob užívají, pravděpodobně si zvládneš užít i vánoční svátky. Jen je třeba odolat výše zmíněným společenským tlakům na setkávání se s ostatními. Mnoho nároků na sebe vyvíjíme my sami a pro větší mentální pohodu je potřebné si uvědomit, co o svátcích (i mimo ně) skutečně musíme udělat a co si jen myslíme, že je nutné. Více o tom mluvil psycholog Tomáš Morávek v článku o předvánočním stresu.

Doporučeno
Šťastné a vypjaté! Vysvětlujeme, proč se o svátcích více stresujeme, než radujeme a co s tím dělat Šťastné a vypjaté! Vysvětlujeme, proč se o svátcích více stresujeme, než radujeme a co s tím dělat 20. prosince 2022 6:00

Pro lidi, kteří se o svátcích ocitnou samotní – a podobně jako účastníci výzkumu pro University of Virginia by si raději nechali dát elektrický šok –, existuje několik způsobů, jak se s osamělostí vypořádat. 

1. Spoj se se svými blízkými

Chápeme, že tento tip může znít jako: „Jsi sám? Tak nebuď. Problem solved.“ Ale žijeme v roce 2022, a pokud máš blízké lidi a jednoduše se k nim nemůžeš dostat, zkus se zamyslet, jestli jim nejde zavolat nebo se spojit přes videohovor.

2. Vyzkoušej dobrovolničení

Jestli tě trápí osamělost, můžeš vyzkoušet dobrovolnickou činnost. V Praze se koná akce na podporu válečných veteránů, kteří zůstali samotní, a dobrovolníci se stále hledají. Jistě ale najdeš dobrovolnickou organizaci nebo neziskovku ve svém okolí, i když bydlíš mimo hlavní město. Dobrovolnictví můžeš zrealizovat i na vlastní pěst a jít obdarovat lidi bez domova, dovézt hračky do dětských domovů nebo cokoliv jiného. Doporučujeme ale předem se zeptat, zda se organizaci pomoc hodí.


Dobrovolnictví má hned několik výhod. Pomáhá najít smysl v životě, prospívá duševnímu i fyzickému zdraví a hodí se při navazování vztahů. Navíc ti pomůže se vymanit z tlaku na nákup nesmyslných drahých dárků.

Neschovávej se pod stromečkem a dej šanci dobrovolničení.
Neschovávej se pod stromečkem a dej šanci dobrovolničení. Zdroj: Midjourney/Alena Julie Novotná

3. Naplánuj si celý Štědrý den

Organizovanost a plány nám pomáhají zůstat zaměstnaní. Jednou z rad od Anxiety Disorders Association of Victoria je naplánovat si svátky dopředu. Zkus si vymyslet dobrou snídani, můžeš si koupit nějaký dárek pro sebe nebo se projdi v parku a užij si procházku. Využij svátky podobně jako dovolenou a naplánuj si den jenom pro sebe.


Pokud máš možnost pracovat, klidně pracuj. Případně se můžeš věnovat projektu, na který už se dlouho chystáš. Možná se ti podaří i vymyslet nějaký nový. A teď se nemusíme bavit v pracovní rovině. Vzpomeneš si, co tě vždycky bavilo, ale nebyl na to čas?

4. Odpoj se

Jestli tě samota dohání ke špatným pocitům, bude se podle psycholožky Ruchi Sinhy hodit odpojit se od sítí. Alespoň na chvíli. Pokud na Instagramu, Facebooku nebo BeReal uvidíš, jak si ostatní lidé užívají svátky, může to tvou osamělost ještě prohloubit. Nepomohou ani patetické reklamy a některým lidem může prohloubit splín i vánoční televizní program.


Sítě lze oproti tomu využít, aby ses spojil*a s komunitou lidí, kteří jsou o Vánocích také sami. Jeden z našich čtenářů například plánuje svátky strávit s kamarády na Discordu. 

5. Reflektuj pozitivně

Čas se sebou můžeš pojmout i jako sondu do své hlavy a duše. Aby se ti podařilo vyvarovat se upadnutí do negativní spirály, zaměř se nejprve na pozitivní věci. Vezmi si papír nebo sešit a sepiš si seznam věcí, za které jsi v životě vděčný*á.


Pravidelné provozování vděčnosti může dlouhodobě zlepšit tvůj duševní stav. Seznamu se můžeš věnovat klidně jen několik minut nebo do té doby, dokud tě bude bavit. Na Štědrý den máš k dispozici všechen čas světa, tak jej využij. Vděčnost můžeš klidně zkombinovat s některými dechovými cvičeními. Ty najdeš například v české aplikaci VOS.health, kterou jsme si otestovali i my.

Nemedituješ? Osamělé vánoce mohou být příležitostí to konečně zkusit.
Nemedituješ? Osamělé vánoce mohou být příležitostí to konečně zkusit. Zdroj: Midjourney/Alena Julie Novotná

Poznej svou osamělost

Podle psycholožky Julie Samuel nad všemi tipy, jak se se sváteční i jinou osamělostí vyrovnat, je pochopit ji. V rozhovoru pro server Women’s Health dala několik vodítek, která by měla pomoci, jak s negativními pocity spojenými se samotou pracovat. 


Jeden z nejdůležitějších tipů, jak pocitům osamělosti zabránit, je mít pravidelný režim a rutinu. Ta nám pomáhá získat pocit, že máme věci pod kontrolou, a dá našim dnům rytmus. Když se ale stejně dostaneš do smyčky negativních emocí, dají se „prodýchat“. Radí, abychom chvíli pozorovali svůj dech a později se vydali dělat něco, co nás baví. Může to být vaření našeho oblíbeného jídla nebo přečtení pár stránek z oblíbené knížky.


Poslední radou je rozeznání toho, co v životě můžeme ovlivnit a na co vliv nemáme. Když jsme osamělí, většinou můžeme najít komunitu lidí na sociálních sítích, vyzkoušet některé nové kroužky nebo například právě dobrovolničení.


Měj ale na paměti, že sociální úzkost, deprese nebo dlouhodobá osamělost se ze dne na den nevyřeší. Výše uvedené tipy mohou dobře posloužit v krátkodobém horizontu a mohou ti pomoci překonat negativní emoce, pokud zrovna nemáš možnost navštívit svou rodinu nebo musíš na Štědrý den zůstat v práci či v karanténě ze zdravotních důvodů. Pokud tě osamělost, úzkost a deprese trápí dlouhodobě, vyhledej odbornou pomoc.

Domů
Sdílet
Diskuse