Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
21. prosince 2022 9:18
Čas čtení 1:46

Ledovka opět komplikuje dopravu v celém Česku, v Praze a okolí mají problémy autobusy. Jak to vypadá v dalších krajích?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ledovka opět komplikuje dopravu v celém Česku, v Praze a okolí mají problémy autobusy. Jak to vypadá v dalších krajích?
Zdroj: TASR - Michal Svítok

V platnosti je výstraha před ledovkou pro většinu krajů.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal na středu výstrahu před ledovkou. Silná ledovka hrozí podle meteorologů v Ústeckém a Libereckém kraji, a to až do odpoledne. Pozor na zledovatělý povrch by si měli dávat lidé i v dalších částech republiky. 

Jak to vypadá v jednotlivých krajích?

V Praze a okolí ledovka opět výrazně komplikuje provoz autobusů. „Největší problémy hlásí západ, především Slánsko, se zpožděním je ale třeba počítat v celé síti dopravy,“uvedla na Twitteru Pražská integrovaná doprava. Ta všechny dopravní mimořádnosti eviduje na svých webových stránkách. Výstraha před ledovkou platí pro Prahu a větší část středních Čech do středečních 13:00.

Varování před výskytem ledovky nadále platí pro Liberecký kraj. Při mrznoucím dešti se bude tvořit další ledovka, i silná, uvedli meteorologové v předpovědi pro kraj na dnešní den. Silnice v kraji jsou sjízdné s opatrností, teploty ráno jsou nejčastěji jeden stupeň pod nulou. Vozovky v kraji jsou po chemickém ošetření převážně mokré nebo vlhké, při přeháňkách na ně ale místy dopadá mrznoucí déšť. Led nebo zbytky zledovatělé vrstvy jsou na silnicích třetích tříd v Lužických horách na Českolipsku, zledovatělá vrstva krytá posypem je na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a části Krkonoš na Semilsku. Místy tam viditelnost snižují i mlhy.

23. prosince 2021 9:38 Čas čtení 0:57 Meteorologové mění předpověď. Na bílé Vánoce zapomeň, výrazně se oteplí Meteorologové mění předpověď. Na bílé Vánoce zapomeň, výrazně se oteplí

Ledovka znovu trápí i Ústecký kraj. Nesjízdných je několik úseků silnic. Klouže to na chodnících. Zdravotnické operační středisko krajské záchranné služby přijalo od pondělí, kdy v regionu problémy kvůli počasí začaly, téměř 1300 hovorů na tísňovou linku. ČTK to řekl mluvčí záchranné služby Prokop Voleník. Pro celý kraj platí výstraha před ledovkou do třinácté hodiny.

Na Vysočině jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou po solení mokré, někde se zbytky sněhu, který leží i na silnicích nižších tříd. Sjízdnost zhoršuje namrzající déšť a mlha. Výstraha před ledovkou platí na Vysočině na celé středeční odpoledne od 13 do 18 hodin. 

Na silnicích na Vsetínsku zůstávala dnes ráno místy sněhová kaše, lokálně se na nich tvořila také ledovka. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Ta je namístě i na ostatních silnicích ve Zlínském kraji, které jsou po chemickém ošetření většinou holé a vlhké. Vozovky, které silničáři sypou kamennou drtí, mnohde pokrývá uježděná vrstva sněhu, na Vsetínsku se na nich místy tvoří závěje a sněhové jazyky.

19. prosince 2022 6:00 Čas čtení 5:50 Volíš Pivo nebo Smažáka? Umělá inteligence nám pomohla vytvořit hlavu státu podle největších českých neřestí Volíš Pivo nebo Smažáka? Umělá inteligence nám pomohla vytvořit hlavu státu podle největších českých neřestí

Výstraha před silnou ledovkou platí také pro Plzeňský a Karlovarský kraj, kde ráno ledovka způsobila už několik dopravních nehod. Hlavní tahy jsou po solení mokré nebo se zbytky sněhu, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Ledovka se budu v průběhu středy vyskytovat i v Jihočeském, Jihomoravském, Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém i Moravskoslezském kraji. Během dne by se mělo oteplovat, ale teploty stoupnou jen mírně nad bod mrazu. Zatímco silnice jsou posolené a proježděné, na chodnících a volných prostranstvích může ledovka přetrvávat.

Domů
Sdílet
Diskuse