Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. prosince 2022 v 12:45
Čas čtení 0:18
Ilona Hobzová

Obrazem: Toto byly zásadní momenty roku 2022, děním hýbala (nejen) Ukrajina

Obrazem: Toto byly zásadní momenty roku 2022, děním hýbala (nejen) Ukrajina
Zdroj: TASR/AP
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Koukni, co zásadního přinesl uplynulý rok.

Přestože se v roce 2022 stalo mnoho důležitých věcí, zásadním hybatelem dění byla ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února. Invaze si dosud vyžádala desítky tisíc obětí a zranění, miliony lidí kvůli ní opustily své domovy. 

Není proto divu, že válka na Ukrajině zabírá v našem seznamu nejzásadnějších momentů roku 2022 nejvíce prostoru. Ve světě se ale událo mnohé, ať už na poli politickém, lidskoprávním, sportovním, nebo vědeckém. Vše si můžeš připomenout v naší fotogalerii.

Ukrajinští záchranáři a dobrovolníci nesou zraněnou těhotnou ženu po ostřelování budovy porodnice v Mariupolu, ke kterému došlo v březnu. Příběh bohužel neměl šťastný konec. O život přišla žena i její dítě.Aktivistky za práva na interrupci Carrie McDonald (vlevo) a Soraya Bata reagují na rozhodnutí Nejvyššího soudu, který zrušil přelomový rozsudek případu Roe vs. Wade z roku 1973. Ten  zajišťoval všem ženám právo na interrupci. V platnost tak vešlo rozhodnutí, které Američankám odebírá federální právo interrupci podstoupit. Evropské země zachvátila v létě rekordní vlna veder. Na fotografii je pohled na vyschlou řeku Ticino, která je jedním z přítoků řeky Pád. Spolu s rekordně vysokými teplotami a nedostatkem srážek čelí nejdelší italská řeka nejhoršímu suchu za posledních sedmdesát let.Prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl na začátku ruské invaze na Ukrajinu nabídku Spojených států k evakuaci ze země. Stal se jedním ze symbolů ukrajinského odporu a podle časopisu Time také osobností roku 2022. Volba byla podle média nejjednoznačnější, jakou pamatuje. „Ať v nás bitva o Ukrajinu vzbuzuje naději, nebo strach, Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svět takovým způsobem, jaký jsme neviděli už desítky let,“ napsal Time.
Zobrazit galerii
(10)
Domů
Sdílet
Diskuse