Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
1. ledna 2023 20:31
Čas čtení 2:05

Novoroční projev Petra Fialy: Česko na sebe může být hrdé

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Novoroční projev Petra Fialy: Česko na sebe může být hrdé
Zdroj: Úřad vlády ČR

Fiala v projevu mluvil o tom, co Česko za posledních 30 let zvládlo, ale i o problémech, kterým čelí.

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli večer vystoupil v avizovaném novoročním projevu. V jeho úvodu připomněl třicáté výročí rozdělení Československa a řekl, že český národ na sebe podle něj může být hrdý. Promluvil také o problémech, ve kterých se nejen Česko v roce 2022 ocitlo, a zdůraznil nutnost solidarity.

„Česko na sebe může být hrdé“

„Česká republika se před 30 lety stala samostatným státem, protože dva národy se rozhodly, že nadále budou pokračovat každý sám. A domluvily se u jednacího stolu. Zvládly to se vzájemným respektem, rychle a především pokojně, tedy mírovou cestou,“ uvedl předseda vlády.

Petr Fiala
Zdroj: Úřad vlády ČR

Podle Fialy na sebe Češi mohou být hrdí za to, co za uplynulé tři dekády zvládli. „Začínali jsme jako chudá země, která se teprve nedávno vymanila z komunistického bloku. Naším hlavním cílem bylo zvládnout přechod mezi demokraticky a ekonomicky vyspělé země, naší touho bylo stát se součástí NATO a Evropské unie,“ řekl.

Jak Fiala dodal, tyto cíle se tehdy zdály nesmírně daleko, ale dosáhli jsme jich. „Jsme součástí demokratické Evropy a naši bezpečnost chrání členství v NATO,“ dodal s tím, že díky tomu mají dnešní i budoucí generace možnost žít lepší život než mnoho jiných lidí na světě.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Zdůraznil také nutnost solidarity v těžkých časech. „Dokázali jsme, že umíme držet při sobě, že umíme podat pomocnou ruku, když se ten druhý ocitne v nesnázích,“ řekl a vyzdvihl například pomoc při povodních před dvaceti lety.

„Bezpečnost může být ohrožena“

Fiala však zároveň zmínil, že naše bezpečnost není samozřejmostí, zejména v kontextu probíhající války na Ukrajině. „Může být ohrožena – například pokud Rusko na Ukrajině zvítězí,“ varoval.

S válkou na Ukrajině souvisí i inflace a ceny energií, které v uplynulém roce výrazně vzrostly. „Rád bych v této souvislosti zdůraznil jednu věc. Vládní strop není nástroj na to, jak pro všechny zajistit nízké ceny elektřiny a plynu. Vládní strop je pojistka, aby se tyto ceny zcela nevymkly kontrole,“ řekl.

Kromě toho Fiala poděkoval těm, kteří energiemi šetří, a zároveň také vyzval ohrožené skupiny lidí, aby čerpaly vládní pomoc. 

Premiér na závěr nabídl vyhlídku do začínajícího roku 2023, který podle něj nebude snadný, ale Česko jej dle jeho slov zvládne. „Nebude to jednoduchý rok, ale zvládneme ho. Tak jako jsme společně úspěšně zvládli těch předchozích třicet let. Tím jsem si zcela jist,“ uzavřel.

1. ledna 2023 13:45 Čas čtení 3:01 Ohlédnutí politiků za rokem 2022: Vystrčil lidem poděkoval za solidaritu, Babiš poslal písničku na přání Ohlédnutí politiků za rokem 2022: Vystrčil lidem poděkoval za solidaritu, Babiš poslal písničku na přání

Fiala k lidem promluvil i v sobotu prostřednictvím sociálních sítí, kde uvedl, že rok 2022 byl v mnohém výjimečný, a připomněl problémy, kterým Evropa čelí. „Do Evropy se vrátila válka, která s sebou přinesla nejistotu, rozsáhlou energetickou krizi, zdražování. Česká republika musela rychle najít nové zdroje energií. Pomáhali jsme občanům, které krize zasáhla nejsilněji, stejně jako stovkám tisíc válečných uprchlíků, kteří u nás s důvěrou hledali bezpečí,“ napsal Fiala na Facebooku.

Projev měl i Vystrčil 

V neděli přednesl novoroční projev i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který připomněl 30 let od rozdělení Československa i válku na Ukrajině. Lidem zároveň poděkoval za solidaritu. Ruskou agresi označil za zrůdný počin, který ohrožuje naši bezpečnost i budoucnost. 

„Hluboko se klaním nad pomocí, kterou řada z vás poskytla Ukrajincům. Obdiv platí i za likvidaci požáru,“ uvedl s tím, proč je solidarita důležitá. „Přináší nám mezinárodní autoritu. Jsme silnou, krásnou, solidární zemí se silnými lidmi,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse