Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
4. ledna 2023 12:57
Čas čtení 0:42

Povinné čipování, ale žádný rejstřík. Ani po třech letech neexistuje jednotný rejstřík psů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Povinné čipování, ale žádný rejstřík. Ani po třech letech neexistuje jednotný rejstřík psů
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Povinnost majitelů čipovat psy existuje v České republice již tři roky. Evidence těchto mazlíčků v jednotné formě však stále neexistuje. Stát její vznik přitom ohlašoval na loňský leden.

Majitelé psů v České republice musí nechat svého psa očipovat, jinak jim hrozí vysoká pokuta. Samotný souhrnný registr takových mazlíčků ale stále neexistuje. Upozorňuje na to Česká televize. Majitelé se tak často musí spoléhat na soukromé registry, které nejsou zdaleka kompletní, a lidé je navíc musí platit. 

28. prosince 2022 14:51 Čas čtení 2:32 Dej si letos Psohňostroj. Organizace vyzývá k šetrnému slavení silvestra Dej si letos Psohňostroj. Organizace vyzývá k šetrnému slavení silvestra

O vzniku rejstříku se rozhodlo v rámci novely veterinárního zákona, jenž vstoupil v platnost 1. ledna 2020. Zde totiž vznikla povinnost majitelům psy čipovat. Očkování psa proti vzteklině bylo totiž platné pouze v případě, kdy mělo zvíře mikročip. 

Za neočipování psa může majitel dostat pokutu až 50 tisíc korun, nicméně zpožděný rejstřík ještě stále nefunguje. Původně proklamovaný termín leden 2022, v němž se měl rejstřík spustit, se prodloužil již o rok. Důvodem posunu je samotná zpožděná novela zákona, pročež komora veterinárních lékařů teprve spouští výběrové řízení. 

Na silvestra by se registr hodil

Přitom se každoročně zatoulá spousta psů. Jedno z nejvyšších denních čísel, co se zatoulaných psů týče, pak registrujeme právě těsně před prvním lednem, tedy posledního prosince, kdy se vlivem odpalovaných ohňostrojů zvířata plaší. O problému ohňostrojů jsme tě informovali.

Domů
Sdílet
Diskuse