Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
11. ledna 2023 13:52
Čas čtení 0:59

Biskupství v Brně prošetřuje počínání kněze, který údajně zneužíval dívku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Biskupství v Brně prošetřuje počínání kněze, který údajně zneužíval dívku
Zdroj: Pexels/Alexandr Podvalny/volně k užití

Podle Deníku.cz je důvodem podezření ze sexuálního zneužívání nezletilé dívky.

Brněnské biskupství interně prošetřuje počínání římskokatolického kněze ze Znojemska, prozatím jej poslalo mimo farnost a přijalo i další opatření. Biskupství o tom ve středu informovalo na svém webu. Podle Deníku.cz je důvodem podezření ze sexuálního zneužívání nezletilé dívky.

Biskupství uvedlo, že kněze už v minulosti prověřovalo státní zastupitelství s policií a případ odložilo. Loni před Vánoci ale stejný člověk podal další podnět. Biskupství proto zahájilo nové předběžné šetření a učinilo preventivní opatření k ochraně možné oběti, což je postup, který vyplývá z platných církevních norem.

„Toto opatření se týká především pozastavení výkonu úřadu faráře, příkazu pobytu mimo farnost, zákazu pastorační práce s mládeží. Jmenovanému byl nařízen kontakt s psychologem a byl mu přidělen stálý dohled zkušeného tutora,“ stojí ve vyjádření na webu biskupství. Po skončení interního prošetřování církev stanoví další kroky.

První podnět, který se týkal stejného kněze, obdrželo biskupství v únoru 2019. Bylo v něm uvedeno, že před 13 lety mohlo dojít k sexuálnímu obtěžování. Biskupství podalo na krajské státní zastupitelství trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu. Krajští žalobci podnět předali Okresnímu státnímu zastupitelství ve Znojmě, které ve spolupráci s policií případ vyšetřilo a dospělo k závěru, že skutek se s největší pravděpodobností nestal, případně je promlčený.

„Proto v květnu 2019 Okresní státní zastupitelství ve Znojmě věc odložilo, o čemž vyrozumělo i osobu, která podnět podala. V prosinci loňského roku podala tatáž osoba další podnět k prošetření nevhodného jednání,“ informovalo biskupství. Podle Deníku.cz kněz dosud působil v římskokatolické farnosti Prosiměřice, pod kterou spadají i okolní obce.

Domů
Sdílet
Diskuse