Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
12. ledna 2023 15:12
Čas čtení 0:59

Nikotinové sáčky už jen pro dospělé. Sněmovna odhlasovala zákaz jejich prodeje dětem

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nikotinové sáčky už jen pro dospělé. Sněmovna odhlasovala zákaz jejich prodeje dětem
Zdroj: Flickr/Vaping360/volně k použití

Sněmovna dnes jednohlasně schválila novelu, podle níž bude prodej nikotinových sáčků povolen jen lidem starším 18 let.

Sněmovna dnes jednohlasně schválila novelu, podle níž by prodej nikotinových sáčků mohl být podmíněn dosažením věku 18 let. Učinila tak v souvislosti s ochranou dětí před návykovými látkami. Novelu, která zakazuje prodej nikotinových sáčků osobám mladším 18 let, nyní projedná Senát, informuje ČTK.

12. ledna 2023 13:11 Čas čtení 0:57 V dole na Karvinsku došlo k otřesu. Jeden člověk zemřel, další jsou zraněni V dole na Karvinsku došlo k otřesu. Jeden člověk zemřel, další jsou zraněni

Nikotinové sáčky se vkládají do úst mezi dáseň a tvář nebo pod dolní ret. Ústní sliznice pak během několika minut vstřebá nikotin v nich obsažený a okamžitě jej vyšle také do krve a mozku. Zatím platí, že nákup nikotinových sáčků není omezen věkem, ale to by se již brzy mohlo změnit. 

Sněmovna dnes totiž schválila novelu, jež na prodej nikotinových sáčků zavádí stejnou regulaci, která platí také pro tabákové výrobky nebo elektronické cigarety, jejichž nákup je podmíněn dosažením věku 18 let. Předloha, kterou vypracovali poslanci spolu s Ministerstvem zdravotnictví, by mohla vejít v platnost už v červenci.

„Nikotinový sáček se stává fenoménem zejména mladé generace, a to navzdory skutečnosti, kterou potvrzují i lékaři a adiktologové, že riziko vzniku závislosti na nikotinu je obrovské u kohokoli, tím spíše u dětí a mladistvých,“ uvedli autoři novely s tím, že nejpočetnější věkovou skupinou konzumentů těchto sáčků jsou osoby od 15 do 24 let. 

Prodej nikotinových sáčků je nutné regulovat. Podle tvůrců novely odborníci evidují již 18 případů, kdy se děti sáčky předávkovaly. Dva případy dokonce vedly až k bezvědomí. Nikotinové sáčky, které můžeš najít na českém trhu, většinou obsahují 4 až 7 mg nikotinu. Objevují se ale i takové o síle 50 mg, které mohou být velmi nebezpečné. 

Anketa:
Je správně, že chce stát regulovat prodej nikotinových sáčků?
Ano, dětem do ruky prostě nepatří.
Ne, ať si je užívá, kdo chce.
Ano, dětem do ruky prostě nepatří.
83 %
Ne, ať si je užívá, kdo chce.
17 %
Domů
Sdílet
Diskuse