Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
17. ledna 2023 8:16
Čas čtení 0:45

Sněmovna bude jednat o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovna bude jednat o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy
Zdroj: Hnutí ANO/propagační materiál

Hlasování o vyslovení nedůvěry vyvolalo hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem.

Ve čtvrtek 12. ledna jsme tě informovali o tom, že hnutí ANO sesbíralo dostatek podpisů pro svolání schůze o vyslovení nedůvěry vládě. Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS) je na programu na úterý, avšak lze předpokládat, že Sněmovna nedůvěru vládě nevysloví. Opozice totiž nemá 101 potřebných hlasů, informuje ČTK.

17. ledna 2023 7:27 Čas čtení 0:55 Do Česka se vrátí zima a sníh, teploty klesnou až na –9 °C Do Česka se vrátí zima a sníh, teploty klesnou až na –9 °C

V úterý odpoledne bude Sněmovna již podruhé v tomto volebním období hlasovat o vyslovení nedůvěry pětikoaliční vládě Petra Fialy (ODS). Hlasování vyvolalo hnutí ANO, a to kvůli tomu, že mu bylo minulé úterý odepřeno zařadit na program schůze body, které navrhovali jeho poslanci*poslankyně. K vyvolání hlasování bylo potřeba 50 hlasů, a protože má hnutí ve Sněmovně 72 poslanců, sesbíralo je během pár dnů. 

Ve veřejném prostoru se objevují hlasy, že Andrej Babiš (ANO) hlasováním využívá Sněmovnu k předvolební kampani před druhým kolem prezidentských voleb, na což předseda hnutí zareagoval tím, že se jednání nezúčastní. Podle svého mluvčího Vladimíra Vořechovského se zúčastní pouze hlasování o nedůvěře. 

Podle Ústavy ČR může Sněmovna vyslovit nedůvěru vládě pouze v případě, že tak bude hlasovat nadpoloviční většina, tedy alespoň 101 poslanců*poslankyň. Na to však hnutí ANO spolu s SPD nestačí, a pokus tak pravděpodobně bude neúspěšný. 

Anketa:
Měla by podle tebe být vyslovena nedůvěra vládě Petra Fialy?
Ne, jsem s vládou spokojený*spokojená.
Je mi to fuk.
Ano, Fialu jako premiéra nechci.
Ne, jsem s vládou spokojený*spokojená.
32 %
Je mi to fuk.
2 %
Ano, Fialu jako premiéra nechci.
66 %
Domů
Sdílet
Diskuse