Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
17. ledna 2023 17:49
Čas čtení 0:54

SPD nepodpoří Babiše ve volbách, Pavla za prezidenta také nechce. Co radí voličům?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
SPD nepodpoří Babiše ve volbách, Pavla za prezidenta také nechce. Co radí voličům?
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

„Voliči jsou dostatečně inteligentní, naše doporučení je zcela jasné a dává občanům různé možnosti,“ uvedl Tomio Okamura.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) nepodpoří v druhém kole prezidentských voleb expremiéra Andreje Babiše. V úterý to uvedl předseda hnutí Tomio Okamura. Zároveň se hnutí vymezilo proti druhému kandidátovi Petru Pavlovi. Informovala o tom zpravodajka agentury TASR na základě informací serveru Novinky.cz.

Doporučení je: ne Pavla

„O žádné přímé podpoře nikoho jsme v SPD nejednali. Náš kandidát je Jaroslav Bašta,“ řekl předseda hnutí Okamura před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny, na kterém chce opozice vyslovit nedůvěru vládě Petra Fialy. Jaroslav Bašta získal v prvním kole voleb 4,45 procenta hlasů a skončil na pátém místě z osmi kandidátů.

17. ledna 2023 10:37 Čas čtení 0:39 Novým českým prezidentem se podle sázkových kanceláří stane Petr Pavel. Koho chceš na Hradě ty? Hlasuj v anketě Novým českým prezidentem se podle sázkových kanceláří stane Petr Pavel. Koho chceš na Hradě ty? Hlasuj v anketě

„Voliči jsou dostatečně inteligentní, naše doporučení je zcela jasné a dává občanům různé možnosti,“ uvedl Okamura. Dodal, že například Bašta chce v druhém kole hodit do urny prázdný hlasovací lístek. „Doporučení je: ne Petra Pavla,“upřesnil podle serveru Novinky.cz.

Babiš na tiskové konferenci v sobotu po vyhlášení výsledků potvrdil, že se setkal s poslancem SPD Jaroslavem Foldynou. Podle Foldyny spolu vyjednávali o podpoře, kterou si Babiš od hnutí vyžádal. Okamura přitom před prvním kolem vyzval Babiše k odstoupení. Podle předsedy SPD nemá šéf hnutí ANO v druhém kole šanci.

SPD je kromě hnutí ANO druhou opoziční stranou v Poslanecké sněmovně. Vládní pětikoalice před druhým kolem podpořila Petra Pavla. Podporu mu vyjádřili i někteří neúspěšní kandidáti včetně Danuše Nerudové, Pavla Fischera či Marka Hilšera. Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční 27. a 28. ledna.

Domů
Sdílet
Diskuse