Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová ČTK
19. ledna 2023 7:39
Čas čtení 1:22

Hlasování o nedůvěře vládě: Opozici se ani napodruhé nepodařilo svrhnout Fialovu vládu, poslanci jednali 25 hodin

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hlasování o nedůvěře vládě: Opozici se ani napodruhé nepodařilo svrhnout Fialovu vládu, poslanci jednali 25 hodin
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Kabinet ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů bude dál vládnout s důvěrou dolní komory.

Po dvou dnech schůzí a jednání ve Sněmovně, které svolalo hnutí ANO s cílem vyslovit kabinetu Petra Fialy (ODS) nedůvěru, se opozici ani na druhý pokus nepodařilo svrhnout vládu. Proti vyslovení nedůvěry vládě (ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti) hlasovali poslanci v noci na čtvrtek. Informovala o tom ČTK

Návrh podpořili v noci na čtvrtek jen poslanci opozičních hnutí ANO a SPD, naopak proti nedůvěře hlasovali podle očekávání poslanci všech pěti koaličních stran. Proti vyslovení nedůvěry vládě hlasovalo 102 poslanců, 81 bylo pro. K tomu, aby kabinet padl, by se musela pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců a poslankyň, tedy nejméně 101. Kladné výsledky hlasování pro koalici znamenají, že bude dál vládnout s důvěrou dolní komory.

Hlasování o nedůvěře kabinetu vyvolali poslanci hnutí ANO. Zdůvodnili to tím, že koalice před týdnem neumožnila projednání opozičních témat na schůzi Sněmovny. Vládní politici postup ANO spojovali s prezidentskou kandidaturou jeho předsedy Andreje Babiše. Sám Babiš se sněmovního jednání o nedůvěře vládě neúčastnil a nedorazil ani na hlasování.

Babiš se nedostavil do práce, míní předsedkyně Sněmovny

Babiše kvůli tomu zkritizovala například předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Na svém Twitteru napsala, že na jedné straně by chtěl jako prezident bojovat proti vládě, ale když má hlasovat o nedůvěře vládě, nedostaví se do práce. „Občané by měli vědět, že on vždycky bude bojovat jen za sebe a zájmy holdingu Agrofert,“ uvedla. Babiš na její stanovisko nereagoval.

Kromě Babiše se z hlasování omluvilo sedm dalších poslanců ANO a tři zástupci SPD. Z vládního tábora chyběli tři lidovci, dva poslanci STAN a Jakub Janda (ODS).

29. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti

Hlasování se uskutečnilo devět dnů před druhým kolem prezidentských voleb. O post hlavy státu se utká zmiňovaný Babiš s bývalým vysokým představitelem české armády a NATO Petr Pavel. Poprvé odolala Fialova vláda opozičnímu pokusu o vyslovení nedůvěry loni v září.

Domů
Sdílet
Diskuse