Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
19. ledna 2023 v 17:55
Čas čtení 1:19

Británie pošle Ukrajině 600 střel Brimstone, pomoc slibují i další státy včetně USA

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Británie pošle Ukrajině 600 střel Brimstone, pomoc slibují i další státy včetně USA
Zdroj: TASR/AP

Británie ve čtvrtek oznámila, že pošle Ukrajině na pomoc v boji proti ruským silám 600 raket Brimstone. Informuje o tom TASR, která převzala zprávu z tiskové agentury AFP.

Britský ministr obrany Ben Wallace o tom informoval po setkání s několika svými kolegy na vojenské základně ve městě Tapa v Estonsku. „Mohu dnes říci, že pošleme na místo (bojů) dalších 600 raket Brimstone, které budou neuvěřitelně důležitou pomocí v tom, aby Ukrajina na bojišti dominovala,“ oznámil Wallace novinářům.

Brimstone je řízená střela typu vzduch-země, určená k ničení opancéřovaných pohyblivých cílů, jako jsou tanky, obrněná vozidla nebo samohybné houfnice. Jedná se o nejnovější slib Británie, daný jen několik dní poté, co se stala vůbec první zemí, která vyhověla naléhavé žádosti Ukrajiny o západní těžké tanky. Informovali jsme tě o tom v úterý.

17. ledna 2023 v 15:17 Čas čtení 1:44 Shrnutí války na Ukrajině: Civilních obětí už je přes 7 tisíc, Británie pošle tanky. Chystá se také výměna válečných zajatců Shrnutí války na Ukrajině: Civilních obětí už je přes 7 tisíc, Británie pošle tanky. Chystá se také výměna válečných zajatců

Jak uvádí Česká televize s odkazem na CNN, další vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě až 2,5 miliardy dolarů (tedy asi 55,4 miliardy korun) chystají i USA. Obsahovat by měla poprvé i obrněná vozidla typu Stryker. Další pomoc v hodnotě téměř 10 miliard korun přislíbilo i Švédsko, plánuje Ukrajině poskytnout mimo jiné také 50 obrněných vozidel CV90.

„Dnes jsme tady a zítra budeme na Ramsteinu, abychom dali (ruskému) prezidentovi Vladimiru Putinovi velmi jasně najevo, že budeme pokračovat v darech, ve výcviku a v podpoře Ukrajiny,“ prohlásil Wallace. „Protože pokud se prezident Putin spoléhá na to, že nás letos unaví, mýlí se. Máme plán na letošní rok a následující a další a další... budeme to dělat dlouhodobě,“ dodal britský ministr. Wallace také vyzval Rusko, aby z Ukrajiny odešlo.

Jednání budou pokračovat

Dárcovské setkání v Tapě iniciovali Wallace a jeho estonský kolega Hanno Pevkur a přišli na něj zástupci více spojenců Ukrajiny. Rozhovory budou pokračovat v pátek na větším setkání přibližně 50 zemí, které svolaly Spojené státy na americké vojenské základně Ramstein v Německu. Rozhovory se budou soustředit na vojenskou pomoc Ukrajině.

Jednání se zúčastní i nový německý ministr obrany Boris Pistorius, který se ve čtvrtek zhostil úřadu. Podle CNN Spojené Státy naléhají na Německo, aby povolilo zemím EU dodat na Ukrajinu tanky typu Leopard německé výroby. Polský premiér Mateusz Morawiecki se ale ve čtvrtek vyjádřil, že hodlá 14 tanků dodat Ukrajině i bez požehnání Berlína.

Domů
Sdílet
Diskuse