Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
22. ledna 2023 20:03
Čas čtení 1:02

Rusové vyhrožují Západu. Pokud NATO dodá Ukrajině silnější zbraně, svět prý čeká globální katastrofa

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusové vyhrožují Západu. Pokud NATO dodá Ukrajině silnější zbraně, svět prý čeká globální katastrofa
Zdroj: TASR/AP

Rusové tvrdí, že pokud země NATO dodají Ukrajině zbraně, které je mohou ohrozit, nebojí se použít silnější zbraně.

V případě, že USA a členské země NATO dodají Ukrajině zbraně, které mohou ohrozit území Ruska, čeká svět „globální katastrofa“, uvedl v neděli předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. Informuje o tom TASR.


Šéf Státní dumy a blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina na platformě Telegram dále dodal, že takovými kroky by se argumenty proti použití zbraní hromadného ničení staly „neudržitelnými“.

22. ledna 2023 8:37 Čas čtení 1:02 Ukrajinci budou v Polsku cvičit s moderními tanky Leopard 2, které jim Poláci zřejmě i předají Ukrajinci budou v Polsku cvičit s moderními tanky Leopard 2, které jim Poláci zřejmě i předají

Podle Volodina vede podpora Ukrajiny ze strany Spojených států a NATO svět do „strašné války“. „Pokud Washington a země NATO dodají zbraně, které budou použity k útokům na civilní města a pokusům obsadit naše území, jak hrozí, povede to k odvetným opatřením s použitím silnějších zbraní,“ napsal.

rusko, volodin
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití


Argumenty, že jaderné mocnosti dříve nepoužívaly zbraně hromadného ničení v lokálních konfliktech, jsou podle něj neudržitelné. Dodal, že je to proto, že USA a NATO „nečelily situaci, v níž by byla ohrožena bezpečnost jejich občanů a územní celistvost země“.


V pátek se 50 zemí dohodlo, že poskytne Kyjevu vojenskou techniku v hodnotě miliard dolarů včetně obrněných vozidel a munice potřebné k zatlačení ruských sil. Německo však čelí kritice spojenců kvůli neochotě dodat tanky Leopard 2 k posílení bojové kapacity Ukrajiny.


Ministři zahraničních věcí tří pobaltských států Lotyšska, Estonska a Litvy ve společném prohlášení uvedli, že „vyzývají Německo, aby nyní Ukrajině poskytlo tanky Leopard“. Tanky jsou v držení několika zemí NATO, ale k jejich přepravě na Ukrajinu potřebují země souhlas Berlína.

Server Politico informuje o rozhodnutí Polska, které chce tanky Ukrajině poslat i bez souhlasu Německa. V neděli to oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki. „Nebudeme pasivně přihlížet tomu, jak Ukrajina vykrvácí k smrti,“ řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse