Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
23. ledna 2023 11:03
Čas čtení 1:13

Do práce na kole, pěšky nebo poklusem i v lednu: Iniciativa vyzývá k šetrné přepravě. Registrovat se můžeš i ty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Do práce na kole, pěšky nebo poklusem i v lednu: Iniciativa vyzývá k šetrné přepravě. Registrovat se můžeš i ty
Zdroj: Wikimedia/齐健

Na 1500 lidí se tento týden chystá zapojit do akce iniciativy Do práce na kole, pěšky nebo poklusem, a to navzdory sněhu a mrazu.

Cestování autem je pro tento týden out. Od 23. ledna totiž startuje týden do práce na vlastní pohon v rámci Lednové výzvy iniciativy Do práce na kole, pěšky nebo poklusem, kterou pořádá spolek AutoMat. Informoval o tom v tiskové zprávě. V pořadí 5. ročníku se chystá zúčastnit celkem 1500 účastníků. Registrovat se do něj můžeš i ty, a to do středy.

4. listopadu 2021 16:56 Čas čtení 1:05 Berlín bez aut? Petice za zákaz aut v centru města už má přes padesát tisíc podpisů Berlín bez aut? Petice za zákaz aut v centru města už má přes padesát tisíc podpisů

Spolek AutoMat si klade za cíl ukázat oblíbenost a důležitost aktivní dopravy, stejně tak by ale rád ukázal na opomíjenou údržbu pěší a cykloinfrastruktury v zimních měsících.

„Lidé často využívají auto, aniž by to skutečně potřebovali. V každém autě pak v Praze sedí v průměru 1,3 osoby. A nevypadá to, že by všichni potřebovali odvézt pračku nebo rodící manželku do porodnice. Stačí, když jen trochu zaprší, a plechové deštníky ucpávají dopravu tak, že neprojedou tramvaje a autobusy. Proto motivujeme účastníky a účastnice ke změně dopravních návyků – v rámci výzvy spolu s ostatními je jednodušší začít a vydržet,“ uvedla Anna Kociánová z AutoMatu.

Princip výzvy spočívá v bezplatné registraci jednotlivců, z nichž se každý během týdne dopravuje bezmotorově. Můžeš se registrovat i pohodlně přes svůj Google, facebookový nebo Apple účet. Cesty se nahrávají do systému. Díky svému pokroku pak můžeš vyhrát i ceny. Hodnotí se pouze pravidelnost tvých cest, nicméně své našlapané kilometry můžeš porovnat s ostatními v žebříčku.

Do předešlé Lednové výzvy Do práce na kole 2022 se zapojilo 1 854 lidí z celého Česka, kteří si dohromady zapsali 31 300 km na kole a 9 700 km pěšky. Celkově do systému zaznamenali 3 300 cest na kole a 2 744 cest pěšky, což vychází průměrně na 9,5 km na jednu cestu na kole a 3,5 km na chůzi. Celkově se tedy teoreticky ušetřilo 5,3 tun CO2 (oproti stejné vzdálenosti vykonané autem).

Lednová výzva je tréninkem na Květnovou výzvu, do níž se minulý rok zapojilo 25 000 účastníků. 

Domů
Sdílet
Diskuse