Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Shelma.
1. února 2023 10:00
Čas čtení 3:39
Sponzorovaný obsah

Nauč se porozumět své kočce. Vysvětlujeme, proč spí v krabici a shazuje věci z kuchyňské linky

Nauč se porozumět své kočce. Vysvětlujeme, proč spí v krabici a shazuje věci z kuchyňské linky
Zdroj: Pexels/Marko Blazevic
ZAJÍMAVOSTI PÉČE O KOČKU
Uložit Uložené

Kočky občas dělají věci, nad kterými nám zůstává rozum stát. Teď budeš vědět, jaký k tomu mají důvod.

Představa, že kočka považuje svého pána za převtěleného boha, podobně jako pes, je naprosto scestná. Ve své knize „Cat Sense“ to vysvětluje anglický biolog John Bradshaw. Podle něj jsme pro kočku spolubydlícím, kterého vnímá jako další přerostlou kočku. Už to naznačuje, že snažit se malou šelmu vychovat, může být někdy pořádný oříšek. Ale místo toho, abychom se na ni zlobili, bychom se jí měli naučit naslouchat a pochopit.

Tvoje kočka ti za jeden den předá až desítky signálů, kterých si možná ani nevšimneš. Naznačuje ti, co chce, nebo ti netradičním způsobem vyznává lásku. V následujícím článku vysvětlíme kočičí manýry, které lidem často vůbec nejdou do hlavy.

kočka
Zdroj: Pexels/Cats Coming

1. Přesouvá misky s vodou a granulemi

Stává se, že své kočce pečlivě nachystáš do jedné misky vodu, do druhé granule nebo konzervu a za chvilku najdeš každou misku na jiné straně bytu? Tvůj mazlíček to nedělá proto, že by tě chtěl naštvat, alespoň to není hlavní motivace. Je to zvyk zakořeněný z dob, kdy kočky žily v divoké přírodě. Protože mrtvá kořist mohla čistou vodu kontaminovat, nikdy nejedly v její blízkosti a odtáhly si potravu na jiné místo. Ve tvé kočce se tak jen probouzí kus šelmy, která podléhá instinktu a odděluje si zdroj vody od zdroje potravy. Klidně jí nech každou misku na odlišné straně místnosti, bude ti vděčná.

Kočky jsou obecně velmi čistotné bytosti, které si potrpí na kulturu stolování i kvalitu krmiva. Proto až budeš své šelmě něco sypat do misky, mělo by to být to nejlepší, co jí můžeš dopřát. Všechny potřebné vitamíny a minerály najde v granulích a kapsičkách Shelma. Jejich obsah je přizpůsobený stáří kočky i tomu, jestli je chovaná v bytě či venku. Složení je plné potřebných bílkovin živočišného původu a neobsahuje obiloviny, takže podporuje vitalitu a spokojenost každé kočky. Odměnit ji můžeš masovými tyčinkami nebo polštářky, které si zamiluje díky jejich skvělé chuti a vysokému obsahu masové složky. 

nakupuj produkty shelma
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený SHELMA (@shelmacz)

2. Okusuje věci

Jestli tvoje kočka okusuje, či dokonce žere předměty, které nejsou k jídlu, je potřeba přijít na to, proč to dělá. Častým důvodem je prostě nuda. Jestli si s ní dostatečně nehraješ, najde si zábavu v ničení tvých věcí, aby upoutala pozornost. Také to může dělat, když pociťuje strach či nervozitu – podobně jako když si lidé okusují nehty. Příčina také může spočívat v poruchách trávicího traktu. Takže pokud se to nezlepší poté, co začneš kočce věnovat více pozornosti, raději navštiv veterináře.

3. Vystrkuje zadek

Ležíš na gauči, sleduješ oblíbený seriál a vidíš, jak si to k tobě rázuje tvoje kočka. Těšíš se na příjemné mazlení, ale ona ti místo toho strčí zadek k obličeji. Tím ti naznačuje, jak vnímá tvou přítomnost. Ale trochu jinak, než jak by tě v prvním momentě napadlo. Když se kočky potkají, zdraví se tak, že zvednou ocas a vzájemně si očichají anální žlázky. Takže když toto tvoje kočka dělá, v podstatě ti pomyslně podává ruku na pozdrav a vyjadřuje, že je tvůj přítel. Nebo chce možná jen podrbat záda. Každopádně to podrbání by jí mělo stačit.

kočka
Zdroj: Pexels/Tamba Budiarsana

4. Otírá se a šťouchá do tebe hlavou

Kočky mají na ocasu a v oblasti obličeje pachové žlázy. Když se jimi otírají o tebe nebo nábytek, zanechávají na něm svůj pach, čímž si v podstatě značkují své území, aby se v něm cítily dobře. Je to velmi přátelské gesto, které značí, že má kočka důvěru ve svého pána i svůj domov. Podobně důvěrné gesto představuje šťouchání hlavou. Neznamená to jen, že chce naplnit misku oblíbenou kapsičkou, ale také tím říká, že má svého majitele ráda a patří do jejího bezpečného kruhu. Tento láskyplný projev jí můžeš oplatit pohlazením či pomazlením.

5. Mhouří oči

Pokud je kočka v klidné pozici a spokojeně na tebe mhouří oči či pomalu mrká, není jen ospalá ani se nenudí. Vyjadřuje tím svou lásku. Obvykle nejprve párkrát mrkne na půl oka a poté pomalu oči přivře. Zjistili to tvůrci studie zaměřené na roli pohybů oka koček při komunikaci s člověkem. Když budeš chtít kočce oplatit toto vyznání stejným gestem, můžeš, ale nikdy na ni upřeně nezírej, protože to může vzít jako výhrůžku.  

kočka
Zdroj: Pexels/Michael Sum

6. Zpívá

Těžko říct, jak přesně popsat uchu nelahodící zvuk, který vydávají nesterilizované kočky v říji, ale kdo někdy slyšel, jak se venku „mrouskají“, ví, o čem je řeč. Žalostným vytím oznamují, že jsou připravené na koťata a lákají kocoury, aby jim s touto záležitostí pomohli. Kocouři pak mohou na volání odpovídat podobnými zvuky. Jestli se ti tato scéna bude někdy odehrávat v noci pod oknem, měj po ruce špunty do uší.

7. Spí v kartonové krabici

Pořídíš kočce pelíšek, ve kterém se spí lépe než ve tvé vlastní posteli, a ona se stejně uvelebí v kartonové krabici, která ti zůstala doma z nákupu na e-shopech. Jaký k tomu asi může mít důvod? Nakonec celkem jednoduchý. Podle různých studií je to pozůstatek starých instinktů, kdy se kočka v ohraničeném prostoru cítí více v bezpečí a chráněná před predátory. Zkrátka jí ten pocit dopřej.

8. Shazuje věci

Tento častý kočičí zlozvyk obvykle neznamená nic jiného, než že si chce kočka hrát a vyžaduje tvou pozornost. Ignoruješ ji? Tak, tady máš. Kočky jsou lovci a zkouší, jestli budou různé věci reagovat na jejich pošťuchování. Když uvidíš, že se k něčemu takovému chystá, vezmi hračku a chvilku se malé šelmě věnuj. Nech ji, aby probudila své lovecké instinkty a musela si zasloužit odměnu. Jako trofej jí pak dej pamlsek od Shelmy a uvidíš, že nebude mít potřebu vyhledávat jinou zábavu. A také si ukliď a zavři do skříní všechno, co by mohla rozbít.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený SHELMA (@shelmacz)

Domů
Sdílet
Diskuse