Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
28. ledna 2023 18:51
Čas čtení 1:48

Miloše Zemana překvapilo výrazné vítězství Petra Pavla, Babiš podle něj ale není odepsaný

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Miloše Zemana překvapilo výrazné vítězství Petra Pavla, Babiš podle něj ale není odepsaný
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky

Dosluhující prezident republiky Miloš Zeman promluvil o výsledku voleb, ve kterých se rozhodlo o jeho nástupci.

Končící prezident Miloš Zeman okomentoval výsledek voleb, ve kterých občané rozhodli, že jeho nástupcem se stane generál ve výslužbě Petr Pavel. Ten po sečtení 100 % okrsků získal 58,32 procenta hlasů, vyplývá z dat ČSÚ. Tento výsledek Zemana překvapil. Čekal, že generál ve výslužbě Petr Pavel možná vyhraje nad předsedou ANO Andrejem Babišem, nepředpokládal ale tak výrazné vítězství, řekl dnes v avizovaném vystoupení na Frekvenci 1. Informuje o tom ČTK.

28. ledna 2023 17:13 Čas čtení 4:01 Andrej Babiš prohrál prezidentské volby. Mladí nikdy nebyli naší silnou voličskou základnou, zní z ANO (Reportáž) Andrej Babiš prohrál prezidentské volby. Mladí nikdy nebyli naší silnou voličskou základnou, zní z ANO (Reportáž)

Náskok 16 procent nečekal

Podle Zemana ale nelze Babiše po prohře odepisovat. Připomněl, že se sám po prvním neúspěchu v prezidentské volbě vrátil.

„Čekal jsem, že možná Petr Pavel vyhraje, ale že vyhraje náskokem 16 procent, to jsem nečekal,“ řekl Zeman. Pavla v druhém kole podpořilo 58,32 procenta voličů, Babiše 41,67 procenta.

Poté, co bylo Pavlovo vítězství jasné, Zeman vítězi krátce pogratuloval. „Vážený pane prezidente, blahopřeji k vítězství v demokratických volbách. Přeji Vám, abyste byl dobrým prezidentem České republiky,“ napsal ve zdravici, kterou na Twitteru sdílel Zemanův mluvčí Jíří Ovčáček.

28. ledna 2023 16:30 Čas čtení 0:32 Profil: Toto je nový český prezident Petr Pavel Profil: Toto je nový český prezident Petr Pavel
Petr Pavel
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Babiš podle Zemana není odepsaný

Zeman odmítl tezi premiéra Petra Fialy (ODS), že možná začíná konec Babišovy éry. „Já jednou neuspěl v prezidentské volbě v roce 2003, ať už z jakýchkoliv příčin. Všichni mě tenkrát odepisovali, za deset let jsem se vrátil a dvakrát vyhrál prezidentské volby. Neodepisujme nikoho předčasně,“ řekl.

Úřadující prezident je připraven setkat se se svým nástupcem, pokud o to bude mít Pavel zájem. V takovém případě by s ním chtěl mluvit o „prezidentském údělu“.

Pavel se schůzce se Zemanem nebrání. „Pokud mi bude chtít sdělit nějaké rady do života, rád si je vyslechnu. Na druhou stranu se obávám, že prezident Zeman mi nemá moc co dát, navazovat bych na něj příliš nechtěl,“ řekl České televizi (ČT).

Zeman také uvedl, že Pavel udělal chybu v kampani, když mluvil o rozdělení společnosti na demokratické a nedemokratické voliče, případně na tábory dobra a zla. „Jediné rozlišení, které bych uznal, jsou občané, kteří jdou k volbám, a ti, kteří k volbám nejdou. Ti, kteří k volbám nejdou, nejsou tak úplně demokraté,“ řekl Zeman.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Pavel v ČT řekl, že nikdy neoznačoval Babišovy voliče za nedemokratické. „Jeho (Babišovi) voliči mají právo na jiný názor a jsem připraven s nimi komunikovat,“ řekl. O Babišových chybách v kampani Zeman mluvit nechtěl. Zdůvodnil to tím, že nechce poraženému kandidátovi sypat sůl do ran.

Andrej Babiš Monika Babišová
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Babiš: Přeju vám svět bez Babiše

Redakce Refresher News byla ve štábech obou kandidátů. Andrej Babiš ve svém projevu uznal porážku a popřál „svět bez Babiše“. „Přeju vám svět bez Babiše, zapomeňte na Babiše. Zkuste žít bez Babiše, přestaňte ráno vstávat s nenávistí k Babišovi a večer usínat,“ vzkázal. Nově zvolený prezident Petr Pavel v projevu mimo jiné řekl, že si „Češ nezaslouží zemi s blbou náladou“ a že v této zemi „nevidí vítězné a poražené voliče“.

Zpět
Sdílet
Diskuse