Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
30. ledna 2023 13:32
Čas čtení 0:36

Zemřel bývalý ministr zahraničí Jaroslav Šedivý, bylo mu 93 let

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřel bývalý ministr zahraničí Jaroslav Šedivý, bylo mu 93 let
Zdroj: Wikimedia Commons/Jindřich Nosek (NoJin)

Ve věku 93 let zemřel v sobotu bývalý český ministr zahraničí Jaroslav Šedivý. Zprávu přináší agentura TASR.

Jaroslav Šedivý byl také spisovatelem a historikem, podepsal Chartu 77 a přátelil se s Milanem Kunderou. Jeho úmrtí v pondělí potvrdil serveru Lidovky.cz jeho syn Jiří Šedivý, který je ředitelem Evropské obranné agentury.

„Otec ještě v pátek odvolil (v prezidentských volbách). Pak si šel lehnout a už se neprobudil,“ řekl Jiří Šedivý. Jaroslav Šedivý vstoupil do Komunistické strany Československa v lednu 1948, vyloučili ho po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 a poté strávil půl roku ve vězení.

30. ledna 2023 12:38 Čas čtení 0:57 Zemřela „původní“ Wednesday z Addamsovy rodiny, Lise Loring bylo 64 let Zemřela „původní“ Wednesday z Addamsovy rodiny, Lise Loring bylo 64 let

Lidovky.cz hodnotí Jaroslava Šedivého jako nepřehlédnutelnou postavu české diplomacie po listopadu 1989. Ministrem zahraničních věcí byl ve vládě Josefa Tošovského v letech 1997 a 1998. Byl velvyslancem ve Francii a Švýcarsku, zasloužil se o odchod sovětských vojsk z Československa i o vstup ČR do NATO.

Věnoval se také akademické práci a napsal několik knih. Sám se stal předlohou románové postavy Milana Kundery. Jeho syn Jiří byl ministrem obrany v letech 2006 a 2007 ve vládě Mirka Topolánka.

Zpět
Sdílet
Diskuse