Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
31. ledna 2023 19:46
Čas čtení 1:15

Za tanec na ulici 10 let ve vězení. Mladý pár dostal krutý trest za video

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Za tanec na ulici 10 let ve vězení. Mladý pár dostal krutý trest za video
Zdroj: TASR/AP

Mladý pár se protancoval do vězení. Trest desetiletého odnětí svobody si mladí lidé z Íránu vysloužili kvůli jednomu zveřejněnému videu.

Za tanec na ulici deset let vězení. Pro nás asi směšná představa, pro mladý pár z Íránu krutá realita. Když jednadvacetiletá Astiazh Haqiqi a její dvaadvacetiletý snoubenec Amir Mohammad Ahmadi na sociálních sítích zveřejnili video, kde tančí na ulici, soud je poslal za mříže za propagaci zkaženosti, prostituce a za propagandu. Informují o tom mimo jiné britská média BBC nebo The Guardian.

Pár tančil v Teheránu v okolí věže Azadi (v překladu znamená svoboda, pozn. red.), video pak zveřejnil na sociálních sítích, kde mají oba mladí lidé dohromady téměř dva miliony sledujících. Video bylo oslavováno jako symbol svobod požadovaných protestním hnutím, přičemž Ahmadi v jednu chvíli zvedl svou partnerku do vzduchu a její dlouhé vlasy splývaly za ní.

31. ledna 2023 10:01 Čas čtení 0:53 Děti v domácím vzdělávání v Ohiu přijímají neonacistickou ideologii a pečou dort pro Hitlera Děti v domácím vzdělávání v Ohiu přijímají neonacistickou ideologii a pečou dort pro Hitlera

Podle úřadů se jednalo o propagandu zkaženosti a prostituce. Kvůli tomu skončí oba lidé na deset let za mřížemi. Není ale jasné, jaké dílčí tresty jim soud za zmíněné činy uložil. Kromě desetiletého trestu mají přetrvávající zákaz působit na sociálních sítích a odcestovat ze země.

Bezpečnostní složky měly podle BBC vtrhnout přímo do domu, kde módní návrhářka Haqiqi se svým snoubencem žije. Zatknout je měla policie právě tam. Oba tanečníci tvrdí, že svým videem nechtěli nic propagovat, a dokonce ani nemělo vyjadřovat postoj k protestům v Íránu.

Ty spustila v září minulého roku smrt Mahsy Amini poté, co ji zatkla mravnostní policie. Lidé v Íránu se bouří mimo jiné kvůli povinnosti žen nosit hidžáb a usilují o rovná práva pro všechny v zemi.

31. ledna 2023 6:00 Čas čtení 6:33 Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost

Věž Azadi je symbolickým či citlivým místem. Byla otevřena za vlády posledního šáha, Mohammada Rezy Pahlavího, na počátku 70. let, kdy byla známá jako věž Shahyad (Na památku šáha). O osm let později přišla revoluce; Šáh byl sesazen a památník byl přejmenován na Azadi, což znamená svoboda. Od té doby byla věž místem mnoha shromáždění i protestů.

Zpět
Sdílet
Diskuse