Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta ČTK
31. ledna 2023 20:25
Čas čtení 1:30

Petr Pavel bude do inaugurace využívat Hrzánský palác

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel bude do inaugurace využívat Hrzánský palác
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Petr Pavel bude do doby své inaugurace využívat Hrzánský palác na Hradčanech. Ten většinou bývá dočasným sídlem premiérů. Podle Petra Fialy je vhodné, aby byl Pavel v okolí Pražského hradu.

Zvolený prezident bude ode dneška přijímat hosty v Hrzánském paláci na pražských Hradčanech. Premiér to dnes řekl v rozhovoru pro server Blesk. Sám to považuje za praktické a vhodné. Následně to potvrdila pro ČTK manažerka komunikace Pavlova týmu Markéta Řeháková.

31. ledna 2023 19:00 Čas čtení 1:03 „Můžeme si volat, s kým chceme.“ Česká politická scéna reaguje na Čínu naštvanou na Petra Pavla „Můžeme si volat, s kým chceme.“ Česká politická scéna reaguje na Čínu naštvanou na Petra Pavla

„Bývá zvykem, že nově zvolený prezident před inaugurací dostane k dispozici prostory na Pražském hradě. Nás v této otázce nikdo z Hradu zatím nekontaktoval, proto jsme využili možnosti dočasně sídlit v Hrzánském paláci, který je dostatečně reprezentativní pro účely schůzek s nejvyššími ústavními představiteli i zahraničními médii,“ uvedla Řeháková. „Od úterý tedy pan prezident hosty přijímá v Hrzánském paláci, spolu s ním se na místo přesouvá i celý jeho tým. Místo bylo vybráno i na základě doporučení Ochranné služby Policie ČR, která objekt střeží,“ doplnila.

Úřad vlády poskytl Hrzánský palác zvolenému prezidentovi bezúplatně do 9. března, Pavel bude hradit provozní náklady, sdělil ČTK k dohodě Jakub Tomek z tiskového odboru Strakovy akademie.

Hrzánský palác běžně slouží k reprezentačním účelům vlády a premiéra. Přijímají se v něm například některé zahraniční návštěvy. Samotný Fiala po svém jmenování premiérem sídlil právě v tomto paláci, než byli jmenováni i další ministři a ministryně.

31. ledna 2023 6:00 Čas čtení 6:33 Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost

Fiala dnes zopakoval, že volební kampaň před přímou volbou hlavy státu byla ze strany Pavlova protikandidáta Babiše nepřijatelná a za hranou. Expremiér podle něj šířením lží a strachu či neustálým strašením válkou překročil hranice, v nichž se může pohybovat i vyhrocená kampaň, a vyvolal strach mezi lidmi včetně dětí. Zdůraznil, že Česko se může spolehnout na kolektivní obranu NATO. Za nevhodnou považuje i Babišovu výzvu, aby si lidé šli na výsledek voleb vsadit.

Premiér věří, že Pavel je osobností, která dokáže společnost uklidnit a spojovat a v čele státu bude prosazovat slušnost, důstojnost i respekt k ústavě. Prezident má k tomu podle něj řadu možností a nástrojů. „Možná nám všem ještě dojde, jaká je to změna poté, co deset let vykonával tuto funkci Miloš Zeman,“ dodal Fiala.

29. ledna 2023 9:07 Čas čtení 1:53 „Neprofesionální, vyměnit.“ Mluvčí prezidenta Markéta Řeháková čelí kritice kvůli emotivnímu vystoupení „Neprofesionální, vyměnit.“ Mluvčí prezidenta Markéta Řeháková čelí kritice kvůli emotivnímu vystoupení

Předseda vlády dnes také uvedl, že se s dosluhujícím prezidentem setká v neděli na pravidelné schůzce. Dodal, že komunikace mezi premiérem a hlavou státu je nutná, i když má se Zemanem na řadu věcí úplně jiný názor a reprezentují pravděpodobně i jiné skupiny voličů. S končící hlavou státu se Fiala hodlá setkávat i nadále a důstojně se s ním v jeho funkci rozloučit.

Domů
Sdílet
Diskuse