Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
3. února 2023 7:57
Čas čtení 0:43

USA zpozorovaly čínský špionážní balon, zaznamenala ho i Kanada

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
USA zpozorovaly čínský špionážní balon, zaznamenala ho i Kanada
Zdroj: Unsplash/Robert Linder

Nad americkým územím byl několik dnů vidět čínský špionážní balon. Pohyb balonu zaznamenala i Kanada. Čína se k situaci nevyjádřila.

Ve vzdušném prostoru Spojených států amerických byl vidět čínský špionážní balon. Pentagon se jej z bezpečnostních důvodů rozhodl nesestřelit. Zástupci amerického ministerstva obrany uvedli, že balon sledovali již po dobu několika dnů, píše The Guardian s odkazem na oficiální prohlášení Pentagonu.

Naposledy ho pozorovali během přeletu nad Montanou. Balon sledovali prostřednictvím různých metod, například využíváním pilotovaných letounů. Z preventivních důvodů ve středu pozastavili lety z letiště Billings Logan.

Balon se dostal i nad území Kanady

Špionážní balon zaznamenali i na území Kanady, ze kterého se měl přesunout právě nad oblast amerického státu Montana. Kanadské obranné složky uvedly, že pokračují v přijímání nezbytných opatření k ochraně citlivých informací před zahraničními hrozbami.

2. února 2023 16:56 Čas čtení 0:42 „Cizinci a místní tu v souladu nežijí.“ V pohraničí jsme se ptali na výsledky voleb (Video) „Cizinci a místní tu v souladu nežijí.“ V pohraničí jsme se ptali na výsledky voleb (Video)

Situace nastala chvíli před plánovanou návštěvou amerického ministra zahraničí Anthonyho Blinkena v Číně. Tuto cestu sice úřady oficiálně neohlásily, nicméně zástupci obou zemí o ní hovoří. Jak uvádí BBC, Čína se k výskytu balonu nad USA a Kanadou zatím nevyjádřila.

Domů
Sdílet
Diskuse