Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
8. února 2023 8:42
Čas čtení 0:35

Zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo přes 8 tisíc obětí. Erdogan vyhlásil výjimečný stav

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo přes 8 tisíc obětí. Erdogan vyhlásil výjimečný stav
Zdroj: TASR/AP

V Turecku a Sýrii je celkový počet obětí zemětřesení již 8 364. Rodiny pomáhají záchranným složkám s vyprošťováním. Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v nejpostiženějších oblastech tříměsíční výjimečný stav.

Mezi oběťmi ničivého zemětřesení, které zasáhlo Turecko a Sýrii, je již 8 364 osob, uvádí The Guardian. Počet mrtvých ale bude pravděpodobně nadále narůstat. Přes 380 tisíc lidí se uchýlilo do hotelů, obchodních center či mešit. Tato katastrofa může ovlivnit až 23 milionů jedinců, píše BBC.

7. února 2023 8:39 Čas čtení 1:04 Obrazem: Zemětřesení v Turecku a Sýrii má přes 4300 obětí. Do oblasti míří i čeští hasiči Obrazem: Zemětřesení v Turecku a Sýrii má přes 4300 obětí. Do oblasti míří i čeští hasiči

Některé rodiny uvedly, že jsou v oblastech, ve kterých trvalo záchranným složkám příliš dlouho, než zareagovaly. V jednom z nejvíce zasažených tureckých měst se příbuzní obětí vybavili páčidly a krumpáči, aby pomohli s vyprošťováním lidí ze sutin.

Erdogan, prezident Turecka, vyhlásil až tříměsíční výjimečný stav. Ten se týká deseti provincií, které zemětřesení zasáhlo nejvíce. Pomoc v podobě vybavení či specializačních týmů na podporu posílají země z celého světa. Mezi nimi je i Česká republika. Jak oznámil premiér Petr Fiala na svém Twitteru, ČR poskytla 68členný USAR tým.

Všechny informace, záběry a fotografie ze zemětřesení v Sýrii a Turecku shrnujeme v tomto vlákně.
Domů
Sdílet
Diskuse