Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
9. února 2023 17:16
Čas čtení 1:03

Dubaj otevře 93kilometrovou klimatizovanou „dálnici“ pro pěší a cyklisty

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Dubaj otevře 93kilometrovou klimatizovanou „dálnici“ pro pěší a cyklisty
Zdroj: URB

Nová dubajská dálnice nese název „THE LOOP“ neboli smyčka.

93 kilometrů dlouhá, klimatizovaná „dálnice“ má za cíl propojit více než 3 miliony obyvatel pomocí „zdravého způsobu dopravy, přístupu ke klíčovým službám a místům pěšky a na kole během několika minut“, uvedla v prohlášení firma URB, která má projekt na starost. O megalomanské stavbě informuje server Arabian Business.

„Poskytne příjemné prostředí s celoroční kontrolou klimatu, aby se chůze a jízda na kole staly hlavním způsobem dopravy obyvatel. Cílem je, aby se do roku 2040 stala cyklistika a chůze primárním způsobem dopravy pro každodenní dojíždění pro více než 80 % obyvatel Dubaje,“ dodala společnost. 

„Dálnice“ bude poháněna kinetickou podlahou, která umožní její provoz na 100 % obnovitelné energie. Jednalo by se zároveň o víceúčelové zařízení nabízející možnosti trávení volného času pro obyvatele i návštěvníky – podle plánu by měly v místě vzniknout například wellness hotely.

dubaj
Zdroj: URB

„Infrastruktura zaměřená na lidi“

Tvůrci „cyklostezky“ tvrdí, že v současné době existuje velká mezera v propojení cyklistické a veřejné městské dopravy. „THE LOOP tak představuje změnu paradigmatu od infrastruktury zaměřené na automobily k infrastruktuře zaměřené na lidi,“ popisují. První fáze projektu by mohla být dokončena do konce tohoto roku.

„Smyčka“ je v souladu s ambicí Dubaje stát se tzv. 20minutovým městem. To by znamenalo, že se obyvatelé mohou do 20 minut chůze nebo cyklistiky dostat ke svým cílům a základním potřebám. Plán kvituje mimo jiné i šejk Muhammad bin Rášid Ál Maktúm, viceprezident a předseda vlády SAE.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„Bude vypracován plán na vylepšení a využití městských prostor, jako jsou uličky, prostory pod mosty a náměstí, rozšířením prvků pohody, aby byly pro obyvatele a návštěvníky atraktivní a odpočinkové,“ uvádí se v prohlášení Dubajské mediální kanceláře (DMO).

Domů
Sdílet
Diskuse