Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Skrz Prsty.
2. března 2023 12:30
Čas čtení 2:14
Sponzorovaný obsah

„Když jsem svázaná, nemusím nic.“ Lidé s náročnou prací využívají BDSM jako psychohygienu

 „Když jsem svázaná, nemusím nic.“ Lidé s náročnou prací využívají BDSM jako psychohygienu
Zdroj: Pexels/Dijanynni Kiratza
ZDRAVÍ BDSM SEX SEXUALITA
Uložit Uložené

Co mají společného biče a úzkosti?

Když se řekne BDSM, spousta lidí si stále představí postavy v podivných kožených oblečcích, které si vzájemně ubližují, nebo knihy a filmy ze série Padesát odstínů šedi, kde se příliš nedbá na to, že se sexuální aktivitou by měli dobrovolně souhlasit všichni zúčastnění. Tyto předsudky vrhají na komunitu lidí praktikujících BDSM světlo zneužívajících násilníků. Přitom se často jedná o zástupce velmi stresujících a pro chod společnosti důležitých povolání, kteří si tak ulevují od nahromaděného stresu a napětí.

Ačkoliv se o tom příliš nemluví, BDSM může sloužit jako psychohygiena či úleva od stresu. Podrobněji se tímto tématem zabývá studentský festival Skrz Prsty, který se koná 22. března v budově 14|15 Baťova institutu ve Zlíně.

Tématem letošního desátého ročníku je „Let's talk about sex“. V rámci jednodenního festivalu proběhne série přednášek a workshopů týkajících se sexu, sexuality, intimity, polyamorie, sexuálních pomůcek a dalších témat, o nichž se lidé často bojí mluvit. Více informací o akci a podrobný program najdeš na webu, Instagramu nebo Facebooku.

více o festivalu skrz prsty
bdsm, svazování
Zdroj: Pexels/Kamaji Ogino
BDSM je zkratka pro 3 dvojice pojmů: bondáž a disciplína, dominance a submisivita, sadismus a masochismus.

BDSM jako úleva od stresu

BDSM není jen o fyzické bolesti. Zahrnuje spoustu různých praktik od svazování přes hraní rolí, stimulaci smyslů až po ponižování, oddalování vyvrcholení a pak samozřejmě také drsnější praktiky jako bičování. Jde především o různé interakce nadřazených a podřadných rolí. Tyto praktiky mohou sloužit jako určitá forma duševní hygieny. Pomáhají lidem s náročnou a stresující prací, aby se uvolnili a oprostili od povinností.

„Pracuji s postiženými dětmi. Celé dny musím být neustále na pozoru a vnímat, co se kde šustne. Když jsem svázaná, tak nemusím nic. Soustředím se jenom na sebe, na svůj dech, na to, kde mě svírá provaz. Je to vlastně taková meditace.“

Jana, učitelka na základní praktické škole

bdsm
Zdroj: Pixabay/zseeee/volně k užití

Z výzkumů z let 2017–2018 vyplývá, že BDSM může v určité formě vzrušovat až polovinu populace. Je ovšem důležité, aby bylo bezpečné, rozumné a souhlasili s ním všichni zúčastnění. Partneři mezi sebou musí jasně komunikovat, stanovit si meze, pravidla a uvědomovat si rizika. K tomu slouží předem dohodnuté bezpečnostní slovo, které může někdo ze zúčastněných použít v případě, že mu nějaká aktivita nevyhovuje. 

„V práci jsem celý týden zodpovědný za plnění všech pravidel a správné nastavení úvěrování klienta. V případě chyby může mít velký problém klient, banka i já sám. V kontrastu s takovým nasazením je relaxační přenechat odpovědnost někomu jinému.“

Petr, bankéř

bdsm
Zdroj: Unsplash/Pars Sahin/na voľné použitie

Pomocí BDSM je také možné překonávat duševní poruchy, jako je úzkostná neuróza. Ta se projevuje dlouhotrvajícím strachem, zvýšenou podrážděností, bušením srdce, pocením či třesem končetin. Mohlo by se zdát, že takový stav je s často drsnými praktikami neslučitelný. Na rozdíl od běžných životních situací má ale člověk při BDSM situaci pod kontrolou, takže může svůj strach v bezpečném prostředí pomalu překonávat. Sexuální praktiky samozřejmě nemohou nahradit plnohodnotnou terapeutickou pomoc, ale při opatrném zkoušení a objevování mohou mít opravdový užitek.

Jak s tím začít?

Pro začátek si s partnerem, kterému dostatečně věříš, pořádně promluv. Začni něčím neškodným, třeba škraboškou na oči, taháním za vlasy nebo lehkým výpraskem. Pokud se chceš pustit do komplikovanějších praktik, například svazování, rozhodně není od věci najít si tematické workshopy nebo přednášky. Vybrat si můžeš z programu festivalu Skrz Prsty, kde se vzděláš nejen v oblasti sexuality, ale i v dalších, společností tabuizovaných tématech. Nenech si ujít jedinečnou akci pořádanou studenty už 22. března 2023 ve Zlíně.

Domů
Sdílet
Diskuse