Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
11. února 2023 v 9:23
Čas čtení 0:36

Na seznamu nejhledanějších osob v Rusku se ocitla novinářka, která žije v Praze

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na seznamu nejhledanějších osob v Rusku se ocitla novinářka, která žije v Praze
Zdroj: Facebook Alexandry Garmažapovové

Alexandra Garmažapovová pomáhá ruským civilistům, kteří nechtějí bojovat ve válce, k návratu domů.

Rusko zařadilo na seznam nejhledanějších osob novinářku a protiválečnou aktivistku Alexandru Garmažapovovou. Momentálně se nachází v Praze. O jejím zařazení na seznam nejhledanějších osob Ruska informoval v pátek ruský server Mediazona. Na zprávu upozornily Novinky.cz a Seznam Zprávy

Garmažapovová vede nadaci Svobodné Burjatsko s oficiálním sídlem ve Spojených státech. Vznikla v březnu loňského roku a hájí zájmy burjatských civilistů na ruském Dálném východě, kteří nechtějí bojovat ve válce. Ruským vojákům a odvedencům pomáhá opustit armádu a vrátit se do Ruska. 

Samotná novinářka a aktivistka je aktivní na sociálních sítích, kde sama uvádí, že žije v Praze. S pátráním je už několik dní obeznámena. Na Facebooku žádala své sledující, aby jí o tom neposílali články v médiích. „Holt jsem šlápla na kuří oko,“ napsala v příspěvku.

Kdyby se Garmažapovová vrátila do vlasti, hrozilo by jí okamžité uvěznění až na 15 let. Za mříže totiž Rusko pošle kohokoliv, kdo podává informace, které odporují oficiální ruské verzi událostí. 

Domů
Sdílet
Diskuse