Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
11. února 2023 v 18:42
Čas čtení 0:55

Xixoio upustilo od prodeje tokenů. Po policejním zásahu hledá peníze odjinud

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Xixoio upustilo od prodeje tokenů. Po policejním zásahu hledá peníze odjinud
Zdroj: Richard Watzke/propagační materiál

Xixoio se aktuálně zaměřuje na novou finanční strategii a chce získat peníze od investičních skupin. Jasno by mělo být v následujících měsících.

Společnost Xixoio v čele s podnikatelem Richardem Watzkem se zhruba před rokem začala prosazovat v takzvané tokenizaci. Ta měla rozdělit majetek mezi investory pomocí technologie blockchain. Od prodeje vlastních tokenů XIX nyní firma upustila a aktuálně mění finanční strategii. Děje se tak po zásahu z konce listopadu 2022, kdy policisté začali podnikat kroky vůči Xixoio kvůli podezření z podvodu a praní špinavých peněz. 

„Xixoio uzavřelo získávání kapitálu skrz primární emisi tokenů XIX. Další financování bude privátní kapitál,“ řekl Seznam Zprávám zdroj obeznámený s děním ve firmě, kterému redakce přislíbila anonymitu. Místo drobných investorů nyní firma jedná s několika investičními skupinami. Aktuálně je ve fázi finanční prověrky, jasno by mělo být na začátku druhého čtvrtletí. 

Samotné Xixoio se po policejním zásahu od médií distancuje, na aktuální dění se firma dosud nevyjádřila.

Policie podezírá představitele firmy Richarda Watzkeho a Henryho Ertnera, že za peníze investorů nic nevytvářeli. Podle zjištění Seznam Zpráv šly peníze investorů Xixoio místo toho na vilu, auta a luxusní život manželky. Celý byznys se tak podle policistů jeví jako podvodné schéma. 

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Projekt byl spojovaný také s investiční celebritou Radovanem Vávrou, jehož technologická firma SimpleCell plánovala přes Xixoio vydávat své tokeny a od investorů za ně pak získat v několika vlnách asi 200 milionů korun. Od spolupráce s kontroverzní firmou se nyní Vávra vzdaluje a svoji roli v projektu bagatelizuje. O tom, proč je jeho chování problematické, se dočteš v našem komentáři.

Domů
Sdílet
Diskuse