Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
15. února 2023 8:15
Čas čtení 0:52

Pavel odhaluje, koho vezme na Hrad, diplomacii povede Zajíček

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pavel odhaluje, koho vezme na Hrad, diplomacii povede Zajíček
Zdroj: Pražský hrad

Šéfem zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky se stane současný diplomat v Bruselu Jaroslav Zajíček. Vedoucím protokolu bude dosavadní velvyslanec v Bělorusku Tomáš Pernický. Pavel to v úterý oznámil na Twitteru.

Jaroslav Zajíček momentálně v Bruselu zastává pozici stálého zástupce České republiky ve Výboru stálých zástupců (COREPER I), který je součástí Rady EU. Budoucí prezident vyzdvihl jeho zkušenosti z vrcholné diplomacie i z evropské politiky. Ocenil i pozitivní Zajíčkovy reference za zvládnuté české předsednictví v Radě EU. Česko jí předsedalo od června do prosince 2022. 

Zajíček působí v české diplomacii od roku 1999. Jako jeden z členů týmu vyjednával o vstupu Česka do EU. Pro Petra Pavla je důležitý i shodný pohled na to, o jaké priority by se měla česká zahraniční politika opírat. K těm patří i posilování vztahů s partnery v transatlantickém prostoru a důraz na hodnoty, které s tím souvisí.

Místo šéfa diplomacie Kanceláře prezidenta republiky je neobsazeno od ledna, kdy se jeho vedoucí Rudolf Jindrák stal velvyslancem na Slovensku.

14. února 2023 20:07 Čas čtení 0:30 Rumunsko zasáhlo zemětřesení o síle 5,7 stupně Rumunsko zasáhlo zemětřesení o síle 5,7 stupně

Budoucí ředitel protokolu Tomáš Pernický splňuje podle Pavla kritéria na funkci po odborné i lidské stránce. V diplomacii je od roku 1994. Pracoval jako zástupce velvyslance na Ukrajině, byl konzulem ČR v jihoafrickém Kapském Městě a velvyslancem v Gruzii. Od roku 2018 působí v Bělorusku.

Domů
Sdílet
Diskuse