Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kristýna Dobiášová ČTK
17. února 2023 v 9:55
Čas čtení 0:32

Sněžku zasáhl orkán, v Krkonoších platí výstraha před lavinami

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněžku zasáhl orkán, v Krkonoších platí výstraha před lavinami
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Pudelek/volně k užití

Ve čtvrtek ráno zasáhl Sněžku, nejvyšší horu Česka, orkán. Dosahoval rychlosti až 123 km/h. Kvůli němu musela být uzavřena lanová dráha Růžová hora – Sněžka. V Krkonoších platí výstraha před lavinami.

Sněžku zasáhl 17. února vítr o síle orkánu. Nad ránem dosáhl rychlosti vyšší než 123 km/h. Hranice orkánu je 117,7 km/h. Lanová dráha Růžová hora – Sněžka je z těchto důvodů uzavřena. Dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu je v provozu.

16. února 2023 v 16:09 Čas čtení 2:05 Joker je Mikýř. „Záhada českého internetu“ je odvážná kampaň ministerstva vnitra Joker je Mikýř. „Záhada českého internetu“ je odvážná kampaň ministerstva vnitra

Za arktické klima na Sněžce může tvar trojbokého jehlanu

Vítr o síle orkánu naměřili na Sněžce letos již několikrát. Sněžka s výškou 1603 metrů nemá podle Správy KRNAP ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry. Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších, informuje ČTK.

16. února 2023 v 19:05 Čas čtení 1:41 Nová mužská antikoncepce znehybňuje spermie a má 100% účinnost, ukázal výzkum na myších Nová mužská antikoncepce znehybňuje spermie a má 100% účinnost, ukázal výzkum na myších

V Krkonoších zároveň platí mírný stupeň lavinového nebezpečí. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, především na strmých svazích. Informaci zveřejnil na webu horské služby Robert Dlouhý. 

Domů
Sdílet
Diskuse