Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
18. února 2023 19:31
Čas čtení 0:53

Viktor Orbán ve výročním projevu odmítl přerušit ekonomické vztahy s Ruskem. Totéž doporučuje i Západu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Viktor Orbán ve výročním projevu odmítl přerušit ekonomické vztahy s Ruskem. Totéž doporučuje i Západu
Zdroj: TASR/AP Alexander Demyanchuk

Podle Orbána nepředstavuje ruská armáda pro státy NATO riziko.

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán vystoupil s výročním projevem o stavu republiky. Odmítl v něm přerušit vztahy s Ruskem a prohlásil, že ruská armáda pro Maďarsko nepředstavuje riziko, informuje TASR. „Je zřejmé, že ruská armáda není ve stavu, aby mohla napadnout Severoatlantickou alianci a ještě dlouho v takovém stavu nebude.“

Právě členství v NATO označil za existenční otázku, „jelikož Maďarsko je příliš na východě na to, aby se tohoto členství mohlo vzdát“.

Jak uvádí deník The Guardian, Orbán mimo jiné také řekl, že Evropa je „nepřímo ve válce s Ruskem“ kvůli dodávce tanků, které se některé evropské země rozhodly dát Ukrajině.

18. února 2023 16:49 Čas čtení 0:43 VIDEO: Rusové ve státní televizi navrhli bombardovat země dodávající tanky Ukrajině, zmínili také Slovensko VIDEO: Rusové ve státní televizi navrhli bombardovat země dodávající tanky Ukrajině, zmínili také Slovensko
Viktor Orbán
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Šéf Fideszy v projevu obhajoval maďarské rozhodnutí neangažovat se ve válce a označil ho za jediné morálně správné rozhodnutí. Zároveň ujistil, že do Maďarska bude nadále umožňovat vstup ukrajinských uprchlíků.

Maďarsko podle jeho slov zachová ekonomické vztahy s Ruskem a doporučuje to i zbytku západního světa. Konstatoval však, že ve strategických cílech Maďarsko souhlasí se Západem. „I Maďarsko potřebuje, aby Rusko nebylo hrozbou a aby Ukrajina byla suverénní. Náš pohled je rozdílný v prostředcích. Zatímco ti, kteří prosazují válku, toho chtějí dosáhnout válkou, my příměřím,“ shrnul premiér.

Viktor Orbán se vyjádřil i k postoji USA a vyjádřil naději, že příští rok v nich vyhrají prezidentské volby jeho „republikánští přátelé“, kteří si spolu s Rusy a Evropany společně sednou k mírovým jednáním.

Domů
Sdílet
Diskuse