Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
20. února 2023 13:41
Čas čtení 0:59

Zelenskyj: Bidenova návštěva Kyjeva je nejdůležitější v dějinách našich vztahů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj: Bidenova návštěva Kyjeva je nejdůležitější v dějinách našich vztahů
Zdroj: TASR/František Iván

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil v pondělí návštěvu šéfa Bílého domu Joea Bidena v Kyjevě za „nejdůležitější návštěvu v dějinách americko-ukrajinských vztahů“. TASR o tom informuje podle zprávy deníku The Guardian a agentur AFP a DPA.

Pondělní návštěva Bidena v Kyjevě podtrhuje „výsledky, kterých jsme již dosáhli“, a „historické úspěchy, kterých můžeme spolu jako svět dosáhnout“, nechal se slyšet nejvyšší ukrajinský představitel. Výsledky této návštěvy se podle Zelenského „jistě odrazí i na bojišti“.


Zelenskyj poděkoval osobně Bidenovi, ale také americkému Kongresu a americkému lidu. „Vaše návštěva je mimořádně důležitým znakem podpory pro všechny Ukrajince,“ uvedl Zelenskyj. Zároveň označil svá jednání s Bidenem za „velmi plodná“. „Byla důležitá a klíčová,“ řekl s tím, že mluvili o raketách s dlouhým doletem.

Zelenskyj navíc reagoval i na nový balík pomoci v hodnotě půl miliardy dolarů, který Biden v pondělí přislíbil Ukrajině. „Je to jednoznačný signál, že ruské pokusy o vítězství nemají šanci... Spolu ubráníme naše města a lidi od teroru Ruska,“ řekl Zelenskyj.

20. února 2023 12:04 Čas čtení 1:02 Prezident USA Joe Biden přiletěl do Kyjeva Prezident USA Joe Biden přiletěl do Kyjeva

„Cílem Ruska bylo vymazat Ukrajinu z mapy. Dobyvačná válka (ruského prezidenta) Putina selhává,“ řekl Biden. „Tato návštěva je vítězstvím ukrajinského lidu a prezidenta Zelenského. Navzdory všemu se uskutečnila v zájmu ukrajinského vítězství a v zájmu celého svobodného světa,“ reagoval na Bidenovu návštěvu ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Dodal, že je to signál, že ruského prezidenta „se nikdo nebojí“.


Americký prezident přicestoval v pondělí na předem neohlášenou návštěvu Kyjeva. Jeho cesta je pro mnohé překvapením, protože Bílý dům minulý týden oznámil, že v souvislosti s avizovanou návštěvou Polska nemá Biden v úmyslu překročit hranice do sousední Ukrajiny. Do Kyjeva přijel krátce před prvním výročím ruské invaze na Ukrajinu ze dne 24. února. Biden mezitím už z Kyjeva odcestoval. Na Ukrajině strávil přes pět hodin, uvádí agentura AP.

Domů
Sdílet
Diskuse