Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
22. února 2023 v 11:38
Čas čtení 1:06

Španělští úředníci objednali nové vlaky za 6 miliard korun. Nevejdou se jim ale do tunelů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Španělští úředníci objednali nové vlaky za 6 miliard korun. Nevejdou se jim ale do tunelů
Zdroj: Wikimedia Commons/Kabelleger/volně k užití

Španělská státní tajemnice pro dopravu a šéf státní železniční společnosti odstoupili poté, co vyšlo najevo, že desítky nových vlaků jsou příliš velké pro místní tunely.

Před třemi lety oznámil španělský státní železniční dopravce Renfe plány na modernizaci příměstských vlaků a vlaků na střední vzdálenosti v regionech Asturie a Kantábria. Minulý měsíc objednané vlaky konečně dorazily, ale objevil se malý zádrhel. Vlaky ze zakázky v hodnotě 258 milionů eur (v přepočtu zhruba 6 miliard Kč) jsou příliš široké na to, aby mohly projíždět tunely.

22. února 2023 v 10:20 Čas čtení 0:50 Instruktor zemřel za letu. Pilot vedle něj si myslel, že si jenom dělá srandu Instruktor zemřel za letu. Pilot vedle něj si myslel, že si jenom dělá srandu

Železniční síť v severním Španělsku totiž byla vybudována v 19. století a tunely pod hornatou krajinou neodpovídají standardním rozměrům moderních tunelů. Informuje o tom deník The Guardian

Velký vlakový omyl

V důsledku rozhořčení, které zkažená zakázka vyvolala nejen v politice, ale i na veřejnosti, rezignovali Isabel Pardo de Vera, španělská státní tajemnice pro dopravu, a také prezident společnosti Renfe Isaías Táboas. Před časem byli rovněž propuštěni dva vysoce postavení úředníci z Renfe a ze státní železniční společnosti Adif.

„Od chvíle, kdy jsem se o této záležitosti dozvěděla, jsem udělala vše, co jsem mohla, abych zjistila, co se stalo, a našla řešení. Od samého počátku jsme přijali odpovědnost, omluvili se, uznali chybu a určili odpovědnost. Zahájili jsme také interní audit a sestavili pracovní skupinu, abychom našli řešení a co nejvíce urychlili výstavbu vlaků,“ uvedla k situaci španělská ministryně dopravy Raquel Sánchez.

22. února 2023 v 9:41 Čas čtení 0:39 Mizogynní influencer Andrew Tate stráví za mřížemi dalších 30 dní Mizogynní influencer Andrew Tate stráví za mřížemi dalších 30 dní

Regionální prezident Kantábrie Miguel Ángel Revilla označil projekt za „zmetek“ a vyzval k urychlenému jednání, „zmatený, rozzlobený a zklamaný“ je podle svých slov i Adrián Barbón, prezident sousední Asturie. Vláda se však již dříve snažila zdůraznit, že chyby byly odhaleny ještě před stavbou vlaku, a nazmar tak nepřijde ani euro z peněženek Španělů.

I tak ale omyl znamená, že vlaky budou do oblasti dodány až v roce 2026, tedy s dvouletým zpožděním. Regiony tak podle BBC požadují odškodnění.

Domů
Sdílet
Diskuse