Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
22. února 2023 18:21
Čas čtení 1:37

Petr Pavel bude dle většiny Čechů a Češek dobrým prezidentem. Co na něm lidé hodnotí kladně a kde má slabiny?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel bude dle většiny Čechů a Češek dobrým prezidentem. Co na něm lidé hodnotí kladně a kde má slabiny?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

I více než pětina voličů Andreje Babiše si myslí, že Petr Pavel bude dobrým prezidentem.

Podle šedesáti tří procent Čechů bude Petr Pavel dobrým prezidentem. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK, která ho zveřejnila ve středu. To, že bude nový prezident úřad vykonávat dobře, si myslí i pětina voličů jeho protikandidáta Andreje Babiše. Pavel podle respondentů vyniká především v reprezentativním vystupování, vyjadřování a inteligenci. Chybí mu ale politické zkušenosti, smysl pro humor a částečně je zpochybňována i nezávislost.

Lidé na Pavlovi oceňují reprezentativní vystupování a srozumitelnou komunikaci

O tom, že bude Pavel dobrým prezidentem, je rozhodně přesvědčených 35 procent respondentů, spíše dobrý bude podle 28 procent oslovených. Více nově zvolenému prezidentovi věří mladší lidé do třiceti let, lidé s maturitou a vysokoškolským vzděláním a lidé z větších měst. Skeptičtější jsou naopak lidé starší šedesáti let, lidé s nižším vzděláním a z příhraničních českých regionů.

Anketa:
Bude podle tebe Petr Pavel dobrým prezidentem?
Ano.
Moc mu nevěřím.
Ano.
66 %
208 Hlasů
Moc mu nevěřím.
34 %
109 Hlasů

Názor respondentů v kladném hodnocení Petra Pavla sílí při porovnání s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem. To, že bude Pavel lepší než Miloš Zeman, si myslí téměř tři čtvrtiny lidí. „Při pohledu na preference z prvního kola prezidentské volby si naprostá většina voličů Nerudové a Fischera myslí, že Pavel bude lepším prezidentem než Miloš Zeman. U voličů Andreje Babiše a Jaroslava Bašty to je zhruba každý třetí,“uvedl Jan Burianec ze STEM/MARK.

Prezident republiky Miloš Zeman a jeho zvolený nástupce Petr Pavel se poprvé od voleb setkávají.
Prezident republiky Miloš Zeman a jeho zvolený nástupce Petr Pavel se poprvé od voleb setkávají. Zdroj: Kancelář prezidenta republiky ČR

A čeho si lidé na Pavlovi cení nejvíce? Velmi kladně je napříč populací hodnoceno reprezentativní vystupování, vyjadřování a srozumitelnost v komunikaci a chytrosti. Oblasti, ve kterých je stále prostor pro zlepšování, jsou morální zásady, spojování společnosti, bezúhonnost, smysl pro humor, nezávislost a politická zkušenost.

Zeman dostal na rozloučenou čtyřku

Agenturní výzkumníky zajímalo, jak je na sklonku výkonu svého mandátu hodnocen také prezident Miloš Zeman. Hodnocení se v čase příliš nezměnilo a i nyní by dostal lepší čtyřku. Lépe Zemana hodnotí voliči Andreje Babiše, respektive hnutí ANO. Horší hodnocení je pak u voličů Petra Pavla, mladších lidí, lidí z větších měst (především Prahy) a lidí s vyššími příjmy. Od těch, kteří jej volili – ať už v roce 2013, či 2018 –, by dostal jedničku nebo dvojku jen v cca třetině případů.

Inaugurace Petra Pavla proběhne 9. března 2023. Miloš Zeman se s Pražským hradem rozloučí po deseti letech. Budoucí a dosluhující prezident se už také sešli. Na zámku v Lánech spolu probrali výsledky voleb i výhrady o fungování prezidentské kanceláře. 

Zeman se dříve netajil tím, že volil Pavlova protikandidáta z druhého kola Andreje Babiše (ANO). Později uvedl, že Pavla sice nevolil, ale výsledek voleb respektuje. Na setkání svých manželů tento týden navázaly i Eva Pavlová a Ivana Zemanová.

Zpět
Sdílet
Diskuse