Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
2. března 2023 v 11:10
Čas čtení 0:54

USA: Sněmovna má na stole zákon, který prezidentovi umožní zakázat TikTok

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
USA: Sněmovna má na stole zákon, který prezidentovi umožní zakázat TikTok
Zdroj: Tiktok (ilustračná fotografia), flag of the United States of America

Zahraniční výbor Sněmovny reprezentantů USA odhlasoval zákon, který by prezidentovi umožnil zakázat TikTok napříč Spojenými státy. Někteří politici měli výhrady, mohlo by podle nich dojít k přílišnému omezení svobody.

The Deterring America’s Technological Adversaries Act (DATA Act) je zákon, který by exekutivě umožnil zakázat TikTok a podobné aplikace čínské výroby. 

Návrh zákona, který byl představen v pátek, by Bidenovi nebo budoucímu prezidentovi zprostředkoval možnost, aby uvalil sankce či nařídil úplný zákaz jakékoli společnosti, která „vědomě poskytuje nebo může převádět citlivé osobní údaje“ jakékoli osobě nebo společnosti, jež podléhá kontrole Číny.

1. března 2023 v 16:38 Čas čtení 1:08 Tento filtr na TikToku ti změní tvář k nepoznání. Ukazuje ideál krásy, kterého není možné dosáhnout Tento filtr na TikToku ti změní tvář k nepoznání. Ukazuje ideál krásy, kterého není možné dosáhnout

„Nenechte se zmást, TikTok je bezpečnostní hrozba. Umožňuje Komunistické straně Číny manipulovat a monitorovat uživatele, zatímco hltá data Američanů, která mohou být použita pro podvratnou činnost,“ řekl při projednávání zákona předseda výboru Mike McCaul.

Ohrazuje se TikTok i demokraté, bylo by to přílišné omezení svobody, tvrdí

Hlasování o schválení zákona se odehraje jen několik dní poté, co Bidenova administrativa nařídila federálním agenturám, aby žádné vládní zařízení nemělo do 30 dní nainstalovaný TikTok. Sociální síť, kterou vlastní čínská společnost Bytedance, dlouhodobě tvrdí, že nesdílí data s čínskou vládou a že data nejsou v Číně držena.

28. února 2023 v 10:00 Čas čtení 14:45 TikTok zaujal videi o zálesáctví a rybaření. Mí hejtři byli hlavně důchodci, mladí mě podporují, říká Matěj Houška z Teamu 2010 TikTok zaujal videi o zálesáctví a rybaření. Mí hejtři byli hlavně důchodci, mladí mě podporují, říká Matěj Houška z Teamu 2010

„Jsme zklamáni z toho, že se tento uspěchaný legislativní krok posouvá kupředu, navzdory jeho značnému negativnímu dopadu na práva na svobodu projevu milionů Američanů, kteří používají a milují TikTok,“uvedla pro ABC News Brooke Oberwetter, mluvčí TikToku. 

Demokraté ve výboru se spíše stavěli proti schválení zákona. Varovali, že návrh zákona je příliš široký a mohl by nahlodat ochranu Bermanova dodatku, který brání vládě USA v omezování volného toku informací a informačních materiálů ze zámoří.

Domů
Sdílet
Diskuse