Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
2. března 2023 11:51
Čas čtení 0:41

Rumunské vládě bude poprvé na světě pomáhat umělá inteligence

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rumunské vládě bude poprvé na světě pomáhat umělá inteligence
Zdroj: Flickr

Rumunský premiér ve středu v parlamentu představil umělou inteligenci Ion, která bude vládě pomáhat zpracovávat podněty od občanů. Jedná se o první podobný projekt na světě.

Rumunský premiér Nicolae Ciucă ve středu překvapil svůj kabinet tím, že představil nového člena – plně založeného na umělé inteligenci. Jmenuje se Ion a bude sloužit k rychlému vyřizování stížností, požadavků a připomínek od rumunských občanů. Informoval o tom web Politico.

2. března 2023 6:00 Čas čtení 16:10 Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden

Premiér demonstrativně představil nového „čestného poradce“ ministrům. Na premiérovy výzvy reagovala obrazovka s tváří; slova, která zazněla Ionovým strojeným hlasem, doprovázel i text. „Je to první vládní poradce, který používá umělou inteligenci na národní i mezinárodní úrovni,“ řekl premiér.

Ion zjistí, co Rumuny nejvíc trápí 

Rumuni budou moci posílat své nápady prostřednictvím webové stránky, sociálních sítí, a někde dokonce i osobně. Pak Ion zpracuje a zanalyzuje jejich příspěvky, aby je vláda mohla případně projednat. Vytvoří tak report o tom, co rumunské občany nejvíce trápí. Uživatelé však odpověď od samotného Iona neobdrží. 

1. března 2023 19:06 Čas čtení 1:59 Skončil Suchej únor. Až 11 procent lidí zahání alkoholem úzkost z aktuální společenské situace Skončil Suchej únor. Až 11 procent lidí zahání alkoholem úzkost z aktuální společenské situace

Kris Shrishak, technologický specialista z Irské rady pro občanské svobody, však řekl, že tato technologie by měla být používána s opatrností, jelikož vyvolává otázky, jak Ion vybere to, co občané považují za prioritu. „To by mělo být veřejnosti vysvětleno,“ řekl Shrishak.

Domů
Sdílet
Diskuse