Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
4. března 2023 16:45
Čas čtení 3:28

Rakušan vyzval Alianci pro rodinu, aby se nestarala o děti gay párů. Chcete obchodovat s dětmi, vzkazuje mu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rakušan vyzval Alianci pro rodinu, aby se nestarala o děti gay párů. Chcete obchodovat s dětmi, vzkazuje mu
Zdroj: se souhlasem Víta Rakušana

Ministr vnitra vyzval Alianci pro rodinu, která lobbuje za protlačování heteronormativy do legislativy, aby se o děti gay párů nestarala. Učinil tak v reakci na její poslední aktivitu, kterou se snaží zastavit rozšíření možností rodných listů.

Dětem stejnopohlavních párů by matriky měly začít vydávat alternativu ke stávajícímu rodnému listu, ve kterém by termíny „otec“ a „matka“ nahradily identické kolonky s názvem „rodič“. Současná podoba s kolonkami „otec“ a „matka“ by zůstala zachována, a jednalo by se tak pouze o rozšíření možností, ze kterých by si rodiče mohli vybrat. Počítá s tím návrh vyhlášky, který ministerstvo vnitra počátkem února odeslalo do připomínkového řízení. Dosud byli rodiče stejného pohlaví zapisováni v rodném listu do poznámky či jen do jedné z rubrik.

Nové rozšíření o možnost pro stejnopohlavní páry se však nelíbí Alianci pro rodinu, která proti úpravě v posledních týdnech aktivně brojí. Aktivisté ze spolku snažícího se o prosazování heteronormativity do legislativy uspořádali například happening před budovou ministerstva vnitra, po kterém žádali o zastavení již probíhajícího procesu, jenž by zlepšil nerovné postavení „duhových rodin“. Dle Aliance má každé dítě právo na matku a otce a rozšířením možnosti rodných listů by mu dle ní bylo toto právo upíráno. 

27. dubna 2022 10:25 Čas čtení 1:00 Vládě bude radit Aliance pro rodinu. Dlouhodobě usiluje o zachování nerovnosti LGBTQ komunity Vládě bude radit Aliance pro rodinu. Dlouhodobě usiluje o zachování nerovnosti LGBTQ komunity

„Úprava by měla mít pozitivní dopad na rovné zacházení s rodiči stejného pohlaví, což by sekundárně zlepšilo i postavení dětí těchto rodičů. Navrhovanými změnami dojde k nápravě stávajícího stavu, kdy aktuální právní úprava neumožňuje plnohodnotný zápis těchto rodičů do matričních knih, rodných listů a příslušných matričních tiskopisů,“ uvádí vnitro v důvodové zprávě k materiálu.

Aliance pro rodinu se však s vysvětlením v důvodové správě nespokojila a ve svých aktivitách lobbujících za zastavení změny tlačila na ministerstvo vnitra dále. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jí v reakci na její lobbing napsal otevřený dopis, ve kterém žádá, aby svou energii směřovala na děti, které skutečně potřebují pomoc, a nehledala problémy tam, kde nejsou. 

30. srpna 2022 6:00 Čas čtení 13:56 Patrik Nacher: Nebudu odsuzovat ani Prague Pride, ani Alianci pro rodinu. Nevidím svět černobíle Patrik Nacher: Nebudu odsuzovat ani Prague Pride, ani Alianci pro rodinu. Nevidím svět černobíle

„Ve své komunikaci se zaštiťujete právy dítěte, konkrétně právem dítěte na otce a matku. Otce a matku u nás mají také tisíce, možná desetitisíce nešťastných, opuštěných, nebo dokonce týraných dětí. Naplnění tohoto údajného ‚práva‘ jim harmonické dětství a dobré startovní podmínky do života automaticky nezajistilo. Oháníte-li se zájmy dětí, zaměřte své úsilí na ty děti, které pomoc skutečně potřebují. Děti vyrůstající v rodinách stejnopohlavních rodičů to nejsou a vzhledem k tomu, že řada z nich už je nebo brzy bude dospělá, jistě není daleko doba, kdy Vám to tyto děti řeknou samy,“ napsal Rakušan. 

Jeho slova na sociálních sítích mnoho lidí podpořilo, avšak u některých sklidil rovněž kritiku. Politik a poslanec Pavel Bělobrádek je označil za směs arogance, drzosti, dehonestace a demagogie. „Taky se mi v komunikaci mnohé nepovedlo, nejsem takový slušňák jako Ty, ale tohle jsem zrovna od Tebe nečekal. Takovou směs arogance, drzosti, dehonestace a demagogie jsem od Tebe nečekal. Navíc se některé teze dají dost dobře zpochybnit. Věřím, že se to v mezirezortu ukáže,“ napsal mu na Twitteru. 

6. února 2023 6:00 Čas čtení 3:25 Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě

Ministr vnitra také v otevřeném dopisu podotkl, že úprava vyhlášky reaguje na již existující soudní rozhodnutí. Návrh na změnu vyhlášky je podle důvodové zprávy materiálu reakcí na rozhodnutí Krajského soudu v Brně, u kterého se v roce 2018 rodiče dívky domáhali, aby byli místo v poznámce zapsáni v rodném listu jako otec a otec či rodič a rodič. Soud tehdy konstatoval, že pokud zákon o matrikách používá pojem „rodič“, nečiní rozdíl na základě jakýchkoli pomocných charakteristik.

Aliance: Chcete obchodovat s dětmi

Na otevřený dopis ve čtvrtek reagovala také samotná Aliance pro rodinu, která Rakušana obvinila z napomáhání obchodu s dětmi. „Ministr Rakušan otevírá cestu obchodu s dětmi i vykořisťování žen. Abychom byli k ministru Rakušanovi spravedliví, musíme říct, že on je pouze mezičlánkem v procesu akceptace zahraničního obchodu s lidmi na území ČR. Celé to bují již roky a zásadní roli v této věci sehrála justice. Konkrétně Nejvyšší a Ústavní soud,“ uvádí ve své reakci na otevřený dopis Aliance. 

„Chystaná vyhláška v Rakušanově gesci by vytvořila dvě kategorie dětí. Jedny by v rodném listě měly matku a otce a druhé pouze kolonku ‚rodič‘ a ‚rodič‘. To proto, aby si děti mohly libovolně pořizovat i stejnopohlavní páry, například cestou surogátního mateřství v zahraničí, které je dlouhodobě odsuzováno Evropskou unií jako neetické,“ píše Aliance dále na svém webu. 

Dle ministerstva jde však pouze o formu, která stejnopohlavním párům vychovávajícím děti usnadní život a narovná jejich postavení jak na úřední, tak společenské úrovni. Jde především o situace, se kterými se matriky setkávají zejména v případě, kdy se dítě stejnopohlavního páru narodilo v zahraničí, aspoň jeden z rodičů je občanem ČR a rodičovství obou bylo pro Česko uznáno. Ojediněle se také úřady setkávají s případy, kdy jeden z rodičů dítěte změnil pohlaví. Dosud se situace na žádost opět řešila poznámkou v rodném listu, podle návrhu by měl být žadateli vydán rodný list podle nového vzoru.

Vyhláška by měla začít platit od letošního července, stávající tiskopisy ale budou moci matriky používat až do konce příštího roku.

V Česku mohou páry stejného pohlaví uzavřít registrované partnerství, vstoupit do manželství jim zákon neumožňuje. Partneři mohou získat informace o zdravotním stavu svého protějšku, mohou po něm také dědit jako v manželství. Nemají ale společné jmění ani nárok na vdovský či vdovecký důchod. Sirotčí penzi nemusí získat ani jejich potomek. Adopci zákon registrované dvojici zakazuje.

Domů
Sdílet
Diskuse