Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
6. března 2023 8:47
Čas čtení 0:41

Rusové používají k boji lopatky, které se vyrábějí od roku 1869, uvedlo britské ministerstvo obrany

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusové používají k boji lopatky, které se vyrábějí od roku 1869, uvedlo britské ministerstvo obrany
Zdroj: Wikimedia Commons/One half 3544/volně k užití

Ruští záložníci na Ukrajině mají na boj zblízka používat polní lopatky typu MPL-50, které se vyrábějí od roku 1869. Informovala o tom britská rozvědka s tím, že je to pravděpodobně z důvodu nedostatku munice.

Ruským záložníkům, kteří bojují ve válce na Ukrajině, nařídili, aby šli do útoku jen se střelnými zbraněmi a lopatkou. S informací přišla britská rozvědka, která se odvolává na výpovědi vojáků, a psal o ní server BBC.

6. března 2023 8:00 Čas čtení 0:57 Slovensko je zase jednou dál než Česko. Jaký nový památný den dnes slaví? Slovensko je zase jednou dál než Česko. Jaký nový památný den dnes slaví?

 

Podle svodky, kterou britské ministerstvo zveřejnilo na Twitteru, jde o polní lopatku s označením MPL-50, která se vyrábí již od roku 1869 a od té doby se její design moc nezměnil. „Smrtící účinek standardního zákopového nástroje MPL-50 je v Rusku obzvláště mytizovaný,“ uvedlo ministerstvo. Využívání lopatky jako zbraně ukazuje brutalitu a technickou primitivnost bojů, které na Ukrajině probíhají. 

4. března 2023 11:00 Čas čtení 7:46 Appalačská stezka je krásná i plná záhad. Někteří se na ní setkali s mrtvými a dodnes žijí s úzkostmi Appalačská stezka je krásná i plná záhad. Někteří se na ní setkali s mrtvými a dodnes žijí s úzkostmi

Nepřipravili nás na to „ani psychicky, ani fyzicky“, tvrdí jeden z vojáků ve zprávě, kterou zveřejnilo britské ministerstvo a která zmiňuje rostoucí intenzitu bojů zblízka. Podle Britů jde pravděpodobně o důsledek toho, že ruské velení nadále trvá na ofenzivních akcích s nasazením pěchoty a menší podporou dělostřelecké palby, protože ruská armáda nemá dostatek munice.

Domů
Sdílet
Diskuse