Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
7. března 2023 8:00
Čas čtení 1:03

„Pět let je až až.“ Petr Pavel by v příštích prezidentských volbách nemusel kandidovat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Pět let je až až.“ Petr Pavel by v příštích prezidentských volbách nemusel kandidovat
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Podle nově zvoleného prezidenta Petra Pavla by bylo rozumné, aby prezident strávil ve funkci jen jedno volební období.

Ve čtvrtek 9. března proběhne inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. Pavel tak ještě oficiálně nebyl uveden do funkce hlavy státu, ale již nyní se vyjádřil, že by v dalších prezidentských volbách nemusel kandidovat. „Pět let je až až,“ řekl v rozhovoru pro podcast Kecy a politika. Podle Pavla je rozumné, aby prezident strávil ve funkci jen jedno volební období. 

6. března 2023 15:15 Čas čtení 0:53 V Lánech zůstal skoro prázdný sklad alkoholu. Prezidentská kancelář podá trestní oznámení V Lánech zůstal skoro prázdný sklad alkoholu. Prezidentská kancelář podá trestní oznámení

„Myslím, že by bylo rozumné, aby zrovna v takovéto funkci člověk trávil jedno volební období. (...) Celkem logicky, když jsou dvě volební období, prezident může mít snahu v tom prvním se chovat tak, aby byl zvolen v druhém, a to druhé si užít. Já vím, že se to nemusí některým lidem líbit, ale já si myslím, že na to, vykonávat takovou funkci plnohodnotně na sto procent, je těch pět let až až,“ řekl v podcastu Kecy a politika nově zvolený prezident Petr Pavel. 

Ačkoli by podle Pavla bylo dobré, aby prezident strávil ve funkci jen jedno volební období, změnit ústavu, která by druhou kandidaturu zakazovala, by bylo velmi těžké. „Ale věci by to mohlo prospět,“ dodal.

Inauguraci bude možné sledovat z velkoplošných obrazovek

Inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla proběhne ve čtvrtek 9. března. Hrad bude sice veřejnosti znepřístupněn, avšak celý ceremoniál bude možné sledovat na velkoplošných obrazovkách, a to z Hradčanského náměstí a třetího nádvoří Pražského hradu.

6. března 2023 11:16 Čas čtení 5:49 Legendární lyžařka sjela nejnebezpečnější sjezdovku světa. Jako první žena po šedesáti letech Legendární lyžařka sjela nejnebezpečnější sjezdovku světa. Jako první žena po šedesáti letech

Pavlovu inauguraci doprovodí výstřely za salvových kanonů, které budou umístěny na pražském Petříně. Výstřely zazní po složení slibu a rozeznění státní hymny. Petr Pavel se následně vydá k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí, u které se pokloní. 

Zde si můžeš prohlédnout kompletní program inaugurace.

Domů
Sdílet
Diskuse