Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. března 2023 14:10
Čas čtení 0:47

Zelenskyj poděkoval všem ukrajinským ženám, které bojují za svou vlast

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj poděkoval všem ukrajinským ženám, které bojují za svou vlast
Zdroj: TASR/František Iván

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu u příležitosti Mezinárodního dne žen (MDŽ) ocenil ukrajinské ženy za to, že převzaly ústřední roli při obraně své země před ruskou invazí. TASR převzala zprávu z agentury AFP.

„Myslím si, že dnes je důležité poděkovat. Poděkovat všem ženám, které pracují, učí, studují, zachraňují, léčí, bojují. Bojují za Ukrajinu,“ řekl Zelenskyj v krátkém videu zveřejněném na sociální síti. Dodal, že je to také den vzpomínky a poděkování všem ženám, které za Ukrajinu položily své životy. „Spolu jsme silní. Spolu jsme neporazitelní. Spolu jsme svobodní. A spolu určitě zvítězíme,“ vzkázal Zelenskyj.

23. února 2023 6:00 Čas čtení 4:57 Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo

Lidskoprávní skupiny uvádějí, že válka, která probíhá na Ukrajině již více než rok, uvalila na ukrajinské ženy další zátěž – zejména povinnosti týkající se péče. V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině upozornily také na nárůst genderově podmíněného násilí a obchodování s lidmi, cituje TASR z AFP.

Trauma z války a domácí násilí

„V jednom z našich azylových domů jsme měli ženu s jejími dvěma dětmi, jejíž manžel se vrátil z války. Měl halucinace z traumatu, které si z fronty odnesl. Myslel si, že jeho manželka a děti jsou jeho nepřátelé, a útočil na ně nožem. Několikrát na něj zavolala policii, ale ta ji odbyla: ‚Vždyť jste jeho manželka a on je válečný hrdina! Co je s vámi špatně? Musíte se o něj postarat,‘“ popsala pro Refresher ukrajinská odbornice Marta Chumalo. Celý rozhovor si můžeš přečíst zde.

8. března 2023 8:30 Čas čtení 4:56 Nedej se opít karafiátem, MDŽ odstartovala frustrace z nerovnosti i tragická smrt 146 žen. Jak se za sto let proměnil? Nedej se opít karafiátem, MDŽ odstartovala frustrace z nerovnosti i tragická smrt 146 žen. Jak se za sto let proměnil?
Domů
Sdílet
Diskuse