Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2023 18:19
Čas čtení 0:51
Kristýna Dobiášová

V USA roste mateřská úmrtnost kvůli vysokým nákladům. Mnoho žen chodí k lékaři příliš pozdě, aby ušetřily

V USA roste mateřská úmrtnost kvůli vysokým nákladům. Mnoho žen chodí k lékaři příliš pozdě, aby ušetřily
Zdroj: Pexels/Nataliya Vaitkevich
ZDRAVÍ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Spojené státy americké čelí rostoucí mateřské úmrtnosti. Může za to především systém pojištění, které si ženy s nižšími příjmy nemohou dovolit. K lékaři tak často chodí příliš pozdě.

USA jsou jednou z nejnebezpečnějších bohatých zemí pro ženy, které chtějí porodit, píše BBC. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí vzrostla mateřská úmrtnost na vrcholu pandemie o 40 procent. V roce 2021 zemřelo v USA 33 žen na každých 100 000 narozených dětí. O rok dříve to bylo 23,8 ženy.

Od roku 2000 se hodnota stále zvyšuje. V dalších 37 zemích, které jsou v datech zahrnuty, však naopak klesá. Za nadměrné překážky, kterým těhotné ženy čelí, může především systém pojištění. Myslí si to britský ekonom Joan Costa-i-Font. „Je to systém, který neposkytuje péči těm, kteří ji nejvíce potřebují. Bohatým poskytuje skvělou péči, ale péče o lidi s nízkými příjmy je pod úrovní standardů,“ komentuje.

Doporučeno
Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy 12. listopadu 2022 11:00

Odborníci tvrdí, že k naprosté většině úmrtí matek dochází krátce po porodu, kdy je mnoho žen nuceno vrátit se do práce a nemohou pokračovat v poporodní péči. Zejména Afroameričanky mají často práci s nízkými příjmy, které jim nabízí malé až žádné zdravotní pojištění a minimální volno na mateřskou dovolenou.

Bez podpory zaměstnanců je mnoho matek s nízkými příjmy nuceno ignorovat příznaky zdravotních problémů. „Některé matky, dokonce i ty, které mají zdravotní pojištění, mohou být odrazeny od návštěvy lékaře po porodu kvůli vysokým nákladům. Mohou pak čekat až do nejhorší situace, což může být příliš pozdě,“ říká Rochanda Mitchell, lékařka z Howardovy univerzity.

Doporučeno
Proč se české matky cítí v pasti? Francouzská mateřská je jako z jiného světa, říká kulturoložka Tereza Konrádová Proč se české matky cítí v pasti? Francouzská mateřská je jako z jiného světa, říká kulturoložka Tereza Konrádová 8. srpna 2022 8:30
Domů
Sdílet
Diskuse