Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková ČTK
18. března 2023 17:18
Čas čtení 0:48

Do Česka se valí prach ze Sahary. Na obloze uvidíš výrazné červánky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Do Česka se valí prach ze Sahary. Na obloze uvidíš výrazné červánky
Zdroj: Unsplash/Chris Barbalis/volně k užití

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozornil na prach ze Sahary, který se v neděli objeví nad střední Evropou. Na obloze můžeme očekávat výraznější červánky.

V neděli se nad východní polovinu Česka přesune v rámci vysoké oblačnosti prach ze Sahary. V sobotu na to na Twitteru upozornil ČHMÚ. Podle meteorologů sníží množství dopadajícího slunečního záření a mohla by klesnout i teplota. Naopak kvečeru se na obloze objeví výraznější červánky. 

V neděli by mělo být oblačno až zataženo. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi deseti a šestnácti stupni Celsia. Kvečeru se v Čechách objeví místy déšť. Vyplývá to z víkendové předpovědi počasí ČHMÚ.

Jak uvádí ČTK, tento fenomén, který se v neděli dotkne i Česka, vzniká při bouřích nad Saharou, kdy se do vzduchu zvedne velké množství písku. Vlivem síly větru se pak písečný prach může dostat až do Evropy či okolních afrických států. Objevuje se i v České republice v podobě červeno-žlutého poprašku na oknech či automobilech. V zimě se může čerstvě napadaný sníh zbarvit dožluta až oranžova, jindy zase lidé mohli pozorovat zabarvený déšť.

Domů
Sdílet
Diskuse