Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
20. března 2023 10:51
Čas čtení 0:52

Putin bude zatčen, pokud vstoupí do Německa, oznámil německý ministr spravedlnosti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin bude zatčen, pokud vstoupí do Německa, oznámil německý ministr spravedlnosti
Zdroj: TASR/AP Grigory Sysoev

Mezinárodní trestní soud v Haagu může podle německého ministra spravedlnosti zakročit v trestním řízení i proti hlavám států. Kreml to ale odmítá.

Německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann minulý víkend uvedl, že pokud ruský prezident Vladimir Putin přijede do Německa, vydá na něj zatykač. Mezinárodní trestní soud (anglicky International Criminal Court, ICC) se pak rychle obrátí na Interpol a smluvní státy. Informuje o tom ukrajinský server Pravda s odkazem na německý deník Die Zeit.

„Očekávám, že ICC rychle osloví Interpol a smluvní státy a požádá je o vymáhání,“ řekl německý politik Buschmann. „Německo je pak povinno zatknout prezidenta Putina a předat ho ICC, pokud vstoupí na německé území,“ dodal. Zároveň připomenul, že soud v Haagu může podle své judikatury zakročit v trestním řízení i proti hlavám států, na rozdíl od vnitrostátních orgánů.

Jak připomíná Die Zeit, rozhodnutí ICC dříve uvítal i německý kancléř Olaf Scholz se slovy, že zatykač na Putina ukazuje, že nikdo nestojí nad zákonem.

Daleko od reality?

Judikaturu ICC naopak neuznává Kreml. „Rusko dělá a bude dělat, co je v jeho zájmu,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s odkazem na Bushmanovy výroky. Podobně zareagoval také ruský velvyslanec v Berlíně Sergej Neschajew.

29. března 2024 9:00 Čas čtení 3:41 „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic

„Nezodpovědná prohlášení některých německých představitelů, že podporují a jsou připraveni implementovat nezákonné a naprosto absurdní rozhodnutí ICC, jsou extrémně znepokojující,“ uvedl diplomat. Dodal, že Bushmanovy výroky naznačují, jak daleko jsou od reality ve své snaze dále eskalovat konflikt s Ruskem. Nyní je údajně prozkoumává národní vyšetřovací výbor v Moskvě.

Domů
Sdílet
Diskuse