Kilogram kávy z trusu cibetek tě vyjde na 13 tisíc korun, za kýtu nejkvalitnější iberské šunky se musí zájemci plácnout přes kapsu. Stojí více než čtvrt milionu. Proč jsou tyto potraviny tak drahé?
Vyzkoušet nejdražší jídlo na světě je luxusním zážitkem. Pro kulinářské jazýčky obzvlášť. Iberico šunka, bílé lanýže nebo i takový šafrán však mnohdy stojí více, než si ze své výplaty můžeme dovolit. Čím to je, že jsou tyto produkty tak drahé? A opravdu stojí za svou cenu? I když každá země má své vlastní gastronomické poklady, vzácnost a chuť se často stávají ospravedlněním jejich přemrštěných cen.
V Refresheru jsme se podívali na seznam nejdražších surovin na světě i na to, z čeho pramení jejich vysoké částky. O přehledu luxusních potravin informovala stanice BBC a magazín Prestige na základě letošních ceníků v Guinnessově knize rekordů.
Šafrán
Cena: 1500 dolarů za libru (v přepočtu přes 33 tisíc Kč za přibližně 0,45 kilogramu)
Proč je to tak drahé: Šafrán je koření získané z květu Crocus sativus, běžně známého jako „šafránový krokus“. Jde o náročnou surovinu na pěstování a výrobu, změna klimatu to jen ztěžuje. Na získání necelého půl kilogramu šafránu je třeba ručně sklidit asi 75 tisíc květů šafránu setého. Z těchto květů se následně ručně otrhají jemné červené čnělky. Taková sklizeň jedné libry šafránu trvá až 470 hodin práce.
Takový gram běžného šafránu může mít cenu od 7 do 15 dolarů (od 154 do 200 korun). Tím nejkvalitnějším a nejdražším na světě je však tzv. kašmírský šafrán, který se v průměru prodává až kolem 3000 dolarů za kilogram. To je v přepočtu na českou měnu přes 66 tisíc korun.
Kaviár
Cena: 20 000 dolarů za kilogram (přes 440 tisíc Kč/kg)
Proč je to tak drahé: Kaviár neboli nakládané jikry z jeseterovitých ryb se získává z Kaspického a Černého moře. Tím nejvzácnějším a nejdražším druhem je kaviár z albína jesetera Beluga. V současnosti jde však o ohrožený druh a na legálním trhu je téměř nedostupný. Důvodem je dlouhý vývin jeseterů. Než dosáhnou dospělosti, tak to může trvat až dvě desetiletí.
Ze zprávy od GlobalNewswire vyplývá, že byznys s kaviáry by měl v příštích čtyřech letech růst až o 8,3 procenta ročně. Celková hodnota globálního trhu s kaviárem, která v roce 2020 činila přes 304,9 milionu dolarů (6,7 miliardy korun), by tak měla do roku 2027 dosáhnout 530 milionů dolarů (přes 11 miliard korun).
Je zajímavé, že ačkoliv pravý kaviár je v současnosti symbolem absolutního luxusu, dříve šlo spíše o nouzový pokrm chudých ruských rybářů a rolníků, kteří mnohdy neměli nic jiného k jídlu.
Bílý lanýž
Cena: 3000 dolarů za kilogram (přes 66 tisíc Kč/kg)
Proč je to tak drahé: Bílé lanýže pochází z regionu Piemont v severní Itálii a vyznačují se nejen tím, že mají intenzivní chuť a aroma, ale také svojí vzácností. Jedná se o sezónní surovinu, která je náročná na pěstování a následné nalezení. Roste asi stopu pod zemí a lze ji nalézt pouze za pomoci vycvičených psů. Podle Guinnessovy knihy rekordů stojí kilogram bílého lanýže až 3000 dolarů (v přepočtu přes 66 tisíc Kč).
Magazín Prestige navíc připomíná, že hon za touto unikátní surovinou mnohdy nemá cenovou hranici. „V roce 2021 se na zámku Grinzane Cavour během mezinárodního veletrhu Alba White Lanýžů v regionu Piemont objevila nabídka: 907,1 gramu této nažloutlé houby podobné bramborám za téměř 118 000 dolarů,“ píše magazín. To je přibližně 2,6 milionu korun za necelý kilogram bílého lanýže!
Iberico Bellota šunka
Cena: 13 183 dolarů za kus kýty (v přepočtu 290 tisíc Kč)
Proč je to tak drahé: Není šunka jako šunka. Kýtu té nejkvalitnější iberské šunky, kterou je Jamón Ibérico de Bellota, si milovníci jídla mohou pořídit za pořádný balík. Guinnessova kniha rekordů ji letos vyčíslila na 13 183 dolarů (v přepočtu 290 tisíc Kč).
Luxusní pochutina pochází ze zadní nohy černých prasat, která se chovají v Portugalsku a Španělsku. Proces spočívá v tom, že prasata, ze kterých je šunka vyrobena, jsou chována po dobu dvou až tří let, poté se kýty šunky nechávají dozrávat až pět let.
Káva Kopi Luwak
Cena: 300 dolarů za libru (v přepočtu 6605 Kč za přibližně 0,45 kilogramu)