Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2023 11:28
Čas čtení 1:00
Kristýna Dobiášová

Veganský parmazán nebo veggie rybí prsty. Toto jsou nejlepší rostlinné produkty za loňský rok (Anketa)

Veganský parmazán nebo veggie rybí prsty. Toto jsou nejlepší rostlinné produkty za loňský rok (Anketa)
Zdroj: Unsplash - LikeMeat (sojová alternativa masa)
GASTRO GASTRONOMIE VEGANSTVÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Na prvním místě ankety projektu Rostlinně je Oatly ovesný nápoj barista. Na dalších místech se drží produkty jako alternativa parmazánu nebo tuňáka (tzv. vuňák). Mezi nominovanými bylo 10 produktů.

Vítězem je Oatly ovesný nápoj barista. Alternativy mléčných výrobků v anketě obsadily první dvě místa. Vyplývá to ze zprávy Rostlinně, kterou má Refresher k dispozici. Mezi nominovanými bylo deset produktů.

Poptávka po rostlinných produktech stále roste, nejdůležitějšími položkami jsou margaríny a alternativy mléka. Právě jedna taková je vítězem poslední ankety. „V zemi proslavené svým pivem vyhrál ovesný nápoj hlasování o rostlinný produkt roku. Jelikož je pivo také rostlinným produktem, znamená to, že jsme v roce 2022 porazili s naším nápojem nejlepší pivo na světě,“ komentoval s nadsázkou Jens Sintéus, prodejní manažer pro export firmy Oatly.

Žebříček ankety Rostlinný produkt roku 2022:

1. Oatly ovesný nápoj barista
2. Nurishh strouhaný Gran Vegiano
3. K-Take It Veggie rybí prsty
4. Garden Gourmet vuňák
5. Ovsánek drink
6. Pan Hrášek rostlinný plátek
7. Pan Hrášek rostlinný plátek
8. Naturli' Sausages
9. Hellmann's vegan tatarská omáčka
10. Plant Chef Meat-Free Chicken Style Nugets

Vítězný ovesný nápoj se používá jako náhrada mléka do kávy. Od tohoto roku se tyto alternativy budou moci používat i během baristického šampionátu. Druhé místo obsadil rostlinný parmazán Gran Veggiano značky Nurishh. V minulém roce vyhrál veganský camembert od stejné značky.

„Rostlinné alternativy mléčných výrobků jsou stálicí. V žebříčku oblíbenosti vystřídaly alternativy masa, které zažívaly boom před třemi až čtyřmi roky. Těmi už je trh ale nasycen a dominanci přebírají právě alternativy mléka a výrobků z něj. Do loňského roku však chyběly alternativy mořských plodů. To se změnilo a už i v této kategorii máme zajímavé a oblíbené novinky,“ vyjádřila se koordinátorka projektu Rostlinně Lujza Demuthová.

Doporučeno
Nemléko, nekefír i neryby. Vyrazili jsme zjišťovat, kam se bude ubírat rostlinná kuchyně Nemléko, nekefír i neryby. Vyrazili jsme zjišťovat, kam se bude ubírat rostlinná kuchyně 11. října 2022 16:00
Domů
Sdílet
Diskuse