Vyzkoušej naše recepty, které tě budou stát jen pár korun a zároveň předejdeš plýtvání jídlem.
Každý měsíc vyprodukujeme velké množství odpadu. Podle dat z iniciativy Zachraň jídlo (rozhovor s její ředitelkou si můžeš přečíst i u nás v Refresheru) by česká domácnost ušetřila až 8 tisíc korun ročně, kdyby neplýtvala. A ruku na srdce, jde o alarmující číslo, nehledě na dobu rostoucí inflace a téměř nedostatečných finančních rezerv.
Mnohdy se stačí podívat na některé zbytky a kreativně je zužitkovat do dalších receptů. Ne vždy totiž musí kořenové odřezky zeleniny, slupky od brambor nebo lístky od ředkviček skončit v koši. Přinášíme ti pět receptů, které jsou jednoduché na přípravu a zároveň ulehčí tvoji peněženku. Najdeš mezi nimi „chuťovky“, hutnější pokrmy a nakonec i vychytávku na čištění kuchyně.
Chipsy z bramborových slupek
(1 plech, 20 minut)
Pokud bramborové slupky při loupání vyhazuješ rovnou do koše, děláš velkou chybu. Kromě toho, že okořeněné lupínky jsou lehké, křupavé a zkrátka perfektní, obsahují i nějaký ten vitamin C i B a také jsou plné vápníku. Recept na lupínky obdobně funguje i na slupky od batátů, pastináku nebo červené řepy. Tak jdeme na to!
Suroviny:
- brambory
- 1 polévková lžička oleje
- 1/2 polévkové lžičky soli
- 1 polévková lžička koření dle libosti (volitelné)
Postup:
Brambory se slupkou pořádně očistíme vodou. Je důležité zkontrolovat, aby v nich nebyla jakákoliv známka plísně. Slupky oloupáme na plátky škrabkou a ponoříme je na hodinu do misky s vodou. Poté je scedíme a osušíme čistou utěrkou.
Troubu předehřejeme na 180 až 200 °C. Slupky promícháme s trochou oleje, soli a kořením podle chuti a vyskládáme je na plech pokrytý pečicím papírem tak, aby se nepřekrývaly a rovnoměrně se propekly. Pečeme 10 až 15 minut, dokud nebudou chipsy z obou stran upečené dozlatova a dokřupava – vycházej ze zkušeností se svou troubou, nám se ale vyplatilo v průběhu pečení lupínky lehce promíchat. Hotové bramborové chipsy necháme na několik minut vychladnout a podáváme je buď s nějakým dipem, nebo klidně i samostatně v misce.