Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2023 13:00
Čas čtení 4:26
Kuni Nguyenová

Levně a zero waste: Tohle je 5 skvělých receptů do 30 korun

Levně a zero waste: Tohle je 5 skvělých receptů do 30 korun
Zdroj: REFRESHER/Kuni Nguyenová
GASTRO EKOLOGIE JÍDELNÍČEK RECEPTY VEGANSKÉ RECEPTY ZDRAVÁ STRAVA
Uložit Uložené

Vyzkoušej naše recepty, které tě budou stát jen pár korun a zároveň předejdeš plýtvání jídlem.

Každý měsíc vyprodukujeme velké množství odpadu. Podle dat z iniciativy Zachraň jídlo (rozhovor s její ředitelkou si můžeš přečíst i u nás v Refresheru) by česká domácnost ušetřila až 8 tisíc korun ročně, kdyby neplýtvala. A ruku na srdce, jde o alarmující číslo, nehledě na dobu rostoucí inflace a téměř nedostatečných finančních rezerv. 

Tyto recepty jsem si vyzkoušela v nedávném experimentu, kdy jsem jeden měsíc žila v Praze za minimální mzdu. V reportáži, v níž jsem si prošla každodenní realitou nízkopříjmových domácností, uvádím i praktické tipy o tom, která vychytávka na supermarketové akce se mi osvědčila a ve které dny se nakupovat nevyplácí.

Mnohdy se stačí podívat na některé zbytky a kreativně je zužitkovat do dalších receptů. Ne vždy totiž musí kořenové odřezky zeleniny, slupky od brambor nebo lístky od ředkviček skončit v koši. Přinášíme ti pět receptů, které jsou jednoduché na přípravu a zároveň ulehčí tvoji peněženku. Najdeš mezi nimi „chuťovky“, hutnější pokrmy a nakonec i vychytávku na čištění kuchyně.

minimálka
Zdroj: Refresher/Kuni Nguyenová

Chipsy z bramborových slupek

(1 plech, 20 minut) 

Pokud bramborové slupky při loupání vyhazuješ rovnou do koše, děláš velkou chybu. Kromě toho, že okořeněné lupínky jsou lehké, křupavé a zkrátka perfektní, obsahují i nějaký ten vitamin C i B a také jsou plné vápníku. Recept na lupínky obdobně funguje i na slupky od batátů, pastináku nebo červené řepy. Tak jdeme na to!

Suroviny:

  • brambory
  • 1 polévková lžička oleje
  • 1/2 polévkové lžičky soli
  • 1 polévková lžička koření dle libosti (volitelné)

Postup:

Brambory se slupkou pořádně očistíme vodou. Je důležité zkontrolovat, aby v nich nebyla jakákoliv známka plísně. Slupky oloupáme na plátky škrabkou a ponoříme je na hodinu do misky s vodou. Poté je scedíme a osušíme čistou utěrkou.

Doporučeno
KVÍZ: Co jedí vitariáni? Udělej si kvíz, ať nezaostáváš v debatách o jídle KVÍZ: Co jedí vitariáni? Udělej si kvíz, ať nezaostáváš v debatách o jídle 7. března 2024 15:00

Troubu předehřejeme na 180 až 200 °C. Slupky promícháme s trochou oleje, soli a kořením podle chuti a vyskládáme je na plech pokrytý pečicím papírem tak, aby se nepřekrývaly a rovnoměrně se propekly. Pečeme 10 až 15 minut, dokud nebudou chipsy z obou stran upečené dozlatova a dokřupava – vycházej ze zkušeností se svou troubou, nám se ale vyplatilo v průběhu pečení lupínky lehce promíchat. Hotové bramborové chipsy necháme na několik minut vychladnout a podáváme je buď s nějakým dipem, nebo klidně i samostatně v misce.

TIP: Bramborové chipsy chutnají skvěle s kořením, jako je pepř, paprika nebo provensálské koření. Fantazii se meze nekladou. 
Domů
Sdílet
Diskuse