Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
31. března 2023 12:38
Čas čtení 1:35

Důrazně odsuzuji rasovou segregaci, reaguje Fuková na návrh senátorky Hamplové o „samostatných třídách pro romské děti“

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Důrazně odsuzuji rasovou segregaci, reaguje Fuková na návrh senátorky Hamplové o „samostatných třídách pro romské děti“
Zdroj: Profimedia

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová ve čtvrtek v Senátu navrhla vybudování samostatných tříd pro romské děti. „Mohli bychom jít Evropské unii příkladem,“ řekla. „Důrazně odmítám a odsuzuji jakoukoli rasovou segregaci,“ řekla REFRESHERu zmocněnkyně Fuková.

Její výstup měl být přitom původně směřován k boji proti diskriminaci. „K tomu segregovanému školství: Musí být (ve třídách) společně všechny děti. Romské, české atd. Krásná myšlenka, ale v reálu nerealizovatelná,“ komunikovala v Senátu Hamplová. Odůvodnila to ale takto: „Ubližovali bychom těm dětem, které nejsou zvyklé na určité etnikum.“ Blíže nespecifikovala, jak se v tomto případě dětem ubližuje.

Přednesla i vlastní návrh řešení. „Naopak, možná kdyby se udělaly samostatné třídy pro romské děti, vybudujeme jim ty rovné šance do budoucna. Není to diskriminace, je to naopak prostě úplně rozumný krok a apelovala bych na zdravý rozum. Mohli bychom jít třeba Evropské unii příkladem tím, jak si to v Česku upravíme,“ dodala.

Zmocněnkyně Fuková: Důrazně odmítám jakoukoliv segregaci

REFRESHER kontaktoval vládní zmocněnkyni pro záležitosti romské menšiny Lucii Fukovou s prosbou o komentář. „Kvalitní vzdělání je nejzásadnějším prostředkem, jak pomoci uspět dětem všech sociálních i etnických skupin ve společnosti. Segregace omezuje úspěšnost ve vzdělávání a naopak přináší obrovské ekonomické náklady pro stát, regiony i obce,“ uvedla.

Podle Fukové jde výrok senátorky Hamplové proti všem evropským hodnotám. „Jen potvrzuje, jak je vzdělání důležité i mezi našimi zástupci v Senátu. Důrazně odmítám a odsuzuji jakoukoli rasovou segregaci a pokus o návrat o několik (desítek) let zpět. Přeji všem romským dětem i celé naší společnosti rovný přístup ke kvalitnímu vzdělání a dodržování lidských práv,“ dodala.

24. února 2023 9:51 Čas čtení 8:20 Romové žijí v paralelním světě. Problémy vyloučených lokalit jsou pro majoritu nepředstavitelné, říká vládní zmocněnkyně Fuková Romové žijí v paralelním světě. Problémy vyloučených lokalit jsou pro majoritu nepředstavitelné, říká vládní zmocněnkyně Fuková

Řekl jí někdo, že je rasistka? ptal se Twitter

Ani reakce na internetu na sebe nenechaly dlouho čekat. Své k tomu měla co dodat například bývalá předsedkyně Mladého Pirátstva Georgia Hejduková (Piráti). „Názory senátorky Hamplové jsou zpátečnické, rasistické a v rozporu se závazky, které pro Českou republiku vyplývají z mezinárodního práva. Právě segregace Romů v oblastech, jako je školství, sociální zabezpečení či bydlení, způsobuje, že Romové mají horší výchozí pozici,“ argumentovala.

Někteří komentující se ale nebáli jít ještě dál. „Proč jí nikdo neřekne, že je rasista?“ptal se jeden uživatel Twitteru v reakci na to, že na ni v Senátu nikdo okamžitě nereagoval. „Jako za mě už by to šlo na podněcování k nenávisti. Škoda jen, že má imunitu. Tohle je opravdu zlo. Rozlišovat lidi podle toho, jací jsou, a ještě do toho tahat děti,“ reagoval druhý.

Domů
Sdílet
Diskuse