Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
3. dubna 2023 v 20:25
Čas čtení 0:55

Ukrajinská auta budou mít v Česku svůj registr. Má zajistit řádné placení pokut

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ukrajinská auta budou mít v Česku svůj registr. Má zajistit řádné placení pokut
Zdroj: Unsplash/Ioann-Mark Kuznietsov

Pokud se řidič s autem s ukrajinskou poznávací značkou dosud dopustil nějakého přestupku, měl vlastně štěstí. České úřady mu nedokázaly doručit pokutu, jelikož nevěděly, komu auto patřilo. To se teď změní.

Počet aut, jejichž záznamy jsou někde na Ukrajině, přesahuje 38 tisíc. Jak uvádí Lidové noviny, cílem je zjistit, kdo auto v České republice řídí a kdo je za potenciální špatnou jízdu zodpovědný. Iniciativa přišla od obcí, jelikož doručování pokut bylo velmi obtížné, pokud řidič nebyl chycen při činu. Peníze z pokut jdou navíc do městských kas.

„Počítáme s tím, že bychom systém spustili v druhé polovině roku, spíše k jeho konci. Zavádíme ho zejména proto, aby byla dohledatelná odpovědnost pachatelů přestupků. Abychom spárovali auto s konkrétním člověkem, což je nyní často složité,“ popsal pro server Lidovky.cz ministr dopravy Martin Kupka (ODS). 

Výsledkem by tak mělo být „vyrovnání podmínek“ mezi ukrajinskými a českými řidiči. Informace však s největší pravděpodobností nebude ministerstvo dopravy získávat z úřednických registrů z Ukrajiny. Změna zákona o azylu by měla spojit Ukrajince s takzvanou dočasnou ochranou v Česku s konkrétními auty, která u nás používají.

„Chceme, aby byl zákon jednoduchý. V registru má být vazba vozu a člověka s právem dočasné ochrany. Nebyly by v něm všechny technické detaily o vozidle, ale opravdu jen nejnutnější parametry,“ dodal Kupka, podle něhož má registr pomoci i naopak. Například pokud by se ukrajinským uživatelům aut s jejich vozidly něco stalo, mohla by se zjednodušit pomoc i pro ně.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Česko totiž registruje několik případů žhářství, které se soustředily na vozidla s ukrajinskou poznávací značkou. Podle informací iDNES.cz se tak stalo před týdnem na Plzeňsku. 

Domů
Sdílet
Diskuse