Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
5. dubna 2023 13:03
Čas čtení 0:43

Černochová: Česko plánuje poskytnout Ukrajině pomoc v hodnotě 700 milionů korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Černochová: Česko plánuje poskytnout Ukrajině pomoc v hodnotě 700 milionů korun
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Česko plánuje poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc ze svých skladů v hodnotě do 700 milionů korun. Uvedla to ve středu ministryně obrany Jana Černochová po setkání s prezidentem Petrem Pavlem, informuje zpravodajka TASR v Praze.

Černochová předala Pavlovi dosavadní seznam české pomoci a informovala ho o složení možné budoucí pomoci. Pavel minulý týden v rozhovoru pro německý deník Süddeutsche Zeitung uvedl, že Česko pomohlo Ukrajině dodávkami zbraní, jak mohlo. Řadu dalších možností však už nemá.

5. dubna 2023 8:56 Čas čtení 1:09 Nejrychleji v historii: Finsko vstoupilo do NATO Nejrychleji v historii: Finsko vstoupilo do NATO

„Pomoc, která je ještě z naší strany spolu s náčelníkem generálního štábu naplánována, je v hodnotě 600700 milionů korun,“ řekla ministryně. „Je to vojenský materiál v našich skladech, který je takzvaně nepotřebný a který může armáda poslat na Ukrajinu, aniž by tím ohrozila vlastní obranyschopnost,“ vysvětlila šéfka resortu obrany.

Zdůraznila, že při uvažování o poskytnutí konkrétního vojenského materiálu Ukrajině z armádních skladů dbají na to, aby už bylo jasné, čím se dá případně nahradit. Ministryně připomněla, že za poskytnutou vojenskou pomoc Ukrajině už ČR dostala různé náhrady. Například osm vrtulníků od Spojených států či 306 milionů amerických dolarů, za něž česká armáda nakoupí vojenský materiál, který běžně používá.

3. března 2023 6:00 Čas čtení 1:40 Černochová: Uměli bychom si poradit i s UFO Černochová: Uměli bychom si poradit i s UFO

Černochová také Pavla informovala, že v úterý Poslanecká sněmovna v druhém čtení schválila návrh zákona, podle něhož bude ČR dávat dvě procenta HDP na obranu tak, jak ji k tomu zavazuje členství v Severoatlantické alianci.

Domů
Sdílet
Diskuse