Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. dubna 2023 15:55
Čas čtení 1:28

Putin ztratil kontakt se světem a je paranoidní, tvrdí ruský důstojník. Je podle něj prezident vážně nemocný?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin ztratil kontakt se světem a je paranoidní, tvrdí ruský důstojník. Je podle něj prezident vážně nemocný?
Zdroj: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool/TASR

Promluvil bývalý kapitán ruské Federální ochranné služby (FSO) Gleb Karakulov, který z Ruska utekl.

Bývalý kapitán ruské Federální ochranné služby (FSO) Gleb Karakulov, který z Ruska loni utekl, promluvil v rozhovoru pro nevládní organizaci The Dossier Center (DC) o Vladimiru Putinovi. Prezident podle něj ztratil kontakt s reálným světem. Nepoužívá internet a i kvůli strachu z nákazy covidem-19 se stále více izoluje.

K cestám používá tajnou železniční síť

Anglický překlad rozhovoru přinesl britský deník The Guardian. Karakulov v něm mimo jiné říká, že Putinovo chování a životní styl se výrazně proměnily už po vypuknutí globální pandemie covidu-19. Tehdy se prý více stáhl z veřejného života a rušil veřejná vystoupení. „Uzavřel se před světem. Jeho pohled na realitu se zkreslil,“ uvedl Karakulov. Podle něj Putin dodnes dodržuje přísný karanténní režim a každý, kdo s ním má přijít do styku, se před setkáním musí nejprve na dva týdny izolovat.

Karanténní režim podnítil zvěsti médií o tom, že Putin může být vážně nemocný a obává se komplikací způsobených koronavirem. Karakulov však uvedl, že žádné náznaky špatného zdravotního stavu u Putina nezaznamenal. 

Putin se podle bývalého důstojníka, který z Ruska uprchl společně se svou rodinou během Putinovy říjnové návštěvy Kazachstánu, o svůj život patologicky bojí ještě více poté, co vyvolal válku na Ukrajině. Vyhýbá se létání, a pokud cestuje, využívá k tomu obrněný vlak a síť tajných železničních tratí, které byly vybudovány poblíž jeho rezidencí. 

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Jedna taková tajná stanice a několik tratí byly vybudovány i na území národního parku Valdaj v Novgorodské oblasti na severozápadě Ruska. Další takové nádraží bylo postaveno v městečku Novo-Ogariovo u Moskvy. Objekt se nachází ve vzdálenosti asi 400 metrů od Putinovy venkovské rezidence. Karakulov tak potvrdil zprávy, se kterými už v únoru přišel investigativní portál Projekt.

Tajné služby prý při transportu používají falešné kolony a klamná letadla, aby předstíraly, že Putin odjíždí. „Je to lest, která má zmást zahraniční zpravodajské služby a zabránit případným pokusům o atentát na jeho osobu,“ uvedl Karakulov. Právě na informace od tajných služeb se Putin spoléhá. Nepoužívá internet ani mobilní telefon. 

Karakulov pracoval pro terénní jednotku, jež zajišťuje šifrovanou prezidentskou komunikaci, která Putinovi zajišťovala bezpečné spojení na cestách. Ruského prezidenta doprovázel na více než 180 cestách. Média si jeho totožnost ověřila z několika anonymních zdrojů. Karakulov se navíc nachází v registru ruského ministerstva vnitra coby hledaná osoba. 

Domů
Sdílet
Diskuse