Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Aneta Gospičová TASR
6. dubna 2023 v 17:02
Čas čtení 0:40

Ukrajina výrazně změnila postoj. O tom, co se stane s Krymem, je ochotna jednat stylem, který dosud odmítala

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Kyjev je ochoten jednat o budoucnosti Krymu, pokud armáda dorazí k jeho hranici.

Ukrajina dala dosud nejjasnější prohlášení, že má zájem o jednání o míru, které loni v dubnu přerušila. Zároveň je ochotna diskutovat o budoucnosti Krymského poloostrova, anektovaného Ruskem v roce 2014, napsal britský deník The Financial Times.


Zástupce šéfa úřadu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Sybiha v interview pro FT řekl: „Pokud se nám podaří dosáhnout našich strategických cílů na bojišti a pokud budeme na administrativní hranici Krymu, jsme ochotni otevřít diplomatickou stránku této záležitosti a diskutovat o ní. To neznamená, že vylučujeme možnost osvobodit (Krym) naší armádou.“

6. dubna 2023 v 15:55 Čas čtení 1:28 Putin ztratil kontakt se světem a je paranoidní, tvrdí ruský důstojník. Je podle něj prezident vážně nemocný? Putin ztratil kontakt se světem a je paranoidní, tvrdí ruský důstojník. Je podle něj prezident vážně nemocný?

Západ se bojů na Krymu obával


Podle listu The Financial Times Sybihova slova zřejmě vyvolají úlevu u západních představitelů, kteří mají pochybnosti o schopnosti Ukrajiny znovu dobýt Krymský poloostrov. Obávají se, že každý pokus učinit to vojensky může vystupňovat válku, pravděpodobně i jadernými zbraněmi.


Ukrajinský prezident Zelenskyj dosud vylučoval mírové rozhovory, dokud ruské síly neopustí celé území Ukrajiny včetně Krymu. Sybiha je ostřílený diplomat a v prezidentském úřadě se zaměřuje na zahraniční politiku. U Zelenského stál i v klíčových chvílích války.

Domů
Sdílet
Diskuse