Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
7. dubna 2023 14:03
Čas čtení 0:32

Král Karel III. otevře královské archivy. Badatelé chtějí zkoumat roli monarchie ve financování otrokářství

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Král Karel III. otevře královské archivy. Badatelé chtějí zkoumat roli monarchie ve financování otrokářství
Zdroj: Getty Images/Yui Mok - WPA Pool

Podle dokumentu, který odhalil The Guardian, má předek krále Karla III. vazby na otroctví. Král poprvé projevil zájem k případnému výzkumu této spojitosti.

Král Karel III. poprvé vyjádřil podporu výzkumu vazeb britské monarchie na otrokářství. Reaguje tak na dokument, který ukázal, že jeho předek měl podíl ve společnosti obchodující s otroky. Ve čtvrtek to uvedl mluvčí Buckinghamského paláce.

31. března 2023 12:38 Čas čtení 1:35 Důrazně odsuzuji rasovou segregaci, reaguje Fuková na návrh senátorky Hamplové o „samostatných třídách pro romské děti“ Důrazně odsuzuji rasovou segregaci, reaguje Fuková na návrh senátorky Hamplové o „samostatných třídách pro romské děti“

Král tuto záležitost bere hluboce vážně a umožní akademikům přístup do královských sbírek a archivů. Toto prohlášení je reakcí na článek The Guardianu, který odhalil dokument poukazující na to, že zástupce guvernéra Královské africké společnosti obchodující s otroky převedl v roce 1689 akcie na tehdejšího krále Viléma III.

Princ Harry věří, že se monarchie opírá o bohatství z vykořisťování

V knize Spare, kterou napsal princ Harry, komentoval, že se monarchie opírá o bohatství získané „vykořisťovanými dělníky, anexí a zotročenými lidmi“. Právnička Esther Stanford-Xosei v lednu sdělila pro CBS News, že se předpokládá, že britská monarchie byla zapojena do financování otroctví.

Domů
Sdílet
Diskuse