Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2023 v 18:18
Čas čtení 0:47
TASR

Nová vědecká zjištění by mohla pomoci zastavit šedivění vlasů

Nová vědecká zjištění by mohla pomoci zastavit šedivění vlasů
Zdroj: GC Images/Jason Howard/Bauer-Griffin
ZDRAVÍ PÉČE O VLASY VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědecký tým z Newyorské univerzity (NYU) se domnívá, že objevil mechanismus, na jehož základě šediví vlasy. Toto zjištění by mohlo pomoci při vývoji léčby na změnu buněk s cílem zvrátit nebo zastavit tento proces. Informovala o tom TASR.

Nová studie naznačuje, že buňky ve vlasových folikulech se mohou stárnutím zasekávat a ztrácet tak svoji schopnost dozrávat a udržovat barvu vlasů, což vede k šedivění. Výzkum byl zaměřen na pigmentové buňky v kůži myší, také přítomných u lidí, které se nazývají melanocyty. Tým veden výzkumníky a výzkumnicemi z Grossmanovy lékařské NYU předpokládají, že pokud se jejich zjištění potvrdí i u lidí, mohou být schopni vynalézt způsob, jak zvrátit nebo zabránit šedivění vlasů.

Doporučeno
VIDEO: Úspěch českých archeologů! V Ománu odkryli unikátní nálezy VIDEO: Úspěch českých archeologů! V Ománu odkryli unikátní nálezy 11. dubna 2023 v 18:38

Barva vlasů je řízena tím, zda neustále množící se zásoby melanocytů ve vlasových folikulech dostávají signál, aby se staly zralými buňkami, které tvoří proteinové pigmenty zodpovědné za barvu vlasů. Tým vědců a vědkyň zjistil, že během normálního růstu vlasů se buňky neustále otáčejí mezi částmi vyvíjejícího se vlasového folikulu. Právě uvnitř těchto částí jsou melanocyty vystaveny signálům, které ovlivňují zralost.

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Psychotický Robert De Niro a hudební maniak J. K. Simmons ti na Netflixu přivodí infarkt Co si pustit o víkendu: Psychotický Robert De Niro a hudební maniak J. K. Simmons ti na Netflixu přivodí infarkt 21. dubna 2023 v 16:00

Fáze zralosti melanocytových buněk se podle týmu mění v závislosti na své poloze. Tím, jak vlasy stárnou – vypadávají a poté opakovaně rostou –, stále větší počet předmětných buněk uvízne v takzvané vydutině vlasového folikulu.

Doporučeno
Průlom v léčbě plešatosti: Vědcům se podařilo vypěstovat vlasové folikuly Průlom v léčbě plešatosti: Vědcům se podařilo vypěstovat vlasové folikuly 23. října 2022 v 12:05

„Je to ztráta funkce podobné chameleonům v buňkách melanocytů, která může být zodpovědná za šedivění a ztrátu barvy vlasů,“ řekla Mayumi Ito, jedna z vedoucích výzkumnic dané studie, pro The Guardian.

Domů
Sdílet
Diskuse